Παπαδημούλης-Κύρτσος στον Realfm 97,8 για την προοπτική συμφωνίας

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χταζηνικολάου στον Real FM 97,8 αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ αλλά και στην προοπτική διαφαινόμενης συμφωνίας.

«Θετική είναι η δήλωση, αλλά θα έλεγα ότι ο κ. Γιούνκερ είναι θεσμικός γεφυροποιός. Δεν δεσμεύει δηλαδή το Eurogroup που είναι υπόθεση διακυβερνητική ουσιαστικά. Το πρόβλημα είναι το εξής: Με το πέρασμα του χρόνου έχει μεγαλώσει η απόσταση η δημοσιονομική που έχει δημιουργηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κύρτσος και συνέχισε λέγοντας: «Γιατί έχει “κάτσει” η οικονομία. Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μεταβληθεί σε έλλειμμα που σημαίνει ότι οι υπολογισμοί όλοι αυτοί θα είναι πιο δύσκολοι. Δηλαδή, τι θα γίνει με το ΦΠΑ, τι θα γίνει με τις συντάξεις. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε να καλύψει μία απόσταση 2,5 δισ. η σημερινή κυβέρνηση έχει να καλύψει μία απόσταση που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 5-6 δισ. μην πάει και 7-8 δισ.. Επομένως, πρέπει να τα δούμε αυτά. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα, υπάρχει ένα κλίμα ότι κινούνται τα πράγματα, αλλά υπάρχει και μία προειδοποίηση γενική ότι πρέπει να καλυφθεί περασιά απόσταση».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε: «Χθες έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση του έντιμου συμβιβασμού με την κοινή δήλωση Γιούνκερ-Τσίπρα η οποία ανοίγει έναν δρόμο να γεφυρωθούν διαφορές στα δύσκολα σημεία, στα αγκάθια».

Και πρόσθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Πριν από λίγο ο κ. Σαπέν απαντώντας σε ερώτησή μου δήλωσε αισιόδοξος ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα καταγράψει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί και εκτιμά ο ίδιος ότι θα έχουμε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή την ώρα, που δεν έχει κλείσει η συμφωνία, γίνεται μία πολύ σκληρή προσπάθεια από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να είναι η καλύτερη δυνατή.

«Εκτιμώ ότι αυτή η συμφωνία θα βελτιώσει σε κρίσιμες πλευρές, όπως είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αυτά που παρέλαβε αυτή η κυβέρν��ση από την προηγούμενη. Κατά συνέπεια ακόμη κι αν αυτή η συμφωνία απέχει από τους αρχικούς στόχους που θέσαμε νομίζω ότι θα έχει στήριξη και κοινωνική και θα εγκριθεί και από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εκτιμώ» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ