ΕΡΤ: Αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου

ΕΡΤ: Αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr  το ντοκιμαντέρ του Πάνου Κυπαρίσση «ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ», παραγωγής 1999.

Οι ιστορικοί Αικατερίνη Κουμαριανού και Βασίλης Παναγιωτόπουλος, αποτιμούν την προσωπικότητα και το όραμα της βαλκανικής συνεργασίας του Ρήγα και επισημαίνουν τον ρόλο του στη θεμελίωση του απελευθερωτικού κινήματος κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν τα πολιτικά του πιστεύω, στο λόγιο κλίμα του φαναριωτισμού εντός του οποίου ανδρώθηκε και στην επαφή του με την ευρωπαϊκή σκέψη η οποία επηρέασε σημαντικά το νεωτερικό του πνεύμα.

Αναφέρονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της διαδρομής του από τη Ζαγορά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Βουκουρέστι και στη Βιέννη, όπου οργάνωσε το επαναστατικό του κίνημα, εξέδωσε τα βιβλία του, όπως το «Φυσικής Απάνθισμα» και το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», και τύπωσε τους «χάρτες» και τους περίφημους «θούριους». Στη συνέχεια μνημονεύεται η μετάβασή του στην Τεργέστη, η σύλληψή του από τις αυστριακές Αρχές, η φυλάκισή του με την κατηγορία της οργάνωσης επαναστατικού σχεδίου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η θανάτωσή  του το 1798.

Στο επίπεδο της πολιτικής διοίκησης, παρατίθενται οι φιλελεύθερες απόψεις του Ρήγα για δημοκρατική διακυβέρνηση, οι οποίες διαπνέονταν από το  πνεύμα του Διαφωτισμού. Ο Γιώργος Γιάνναρης μιλά για τη συνεισφορά του μέσα από το επαναστατικό τραγούδι, ενώ ο ιστορικός Βασίλης Σφυρόερας αναφέρεται στην πρόσληψη του έργου του Ρήγα στη σύγχρονη εποχή, την επικαιρότητα του έργου του και την επίδραση που άσκησε το όραμα και η μορφή του στις μετέπειτα γενιές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ