ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Παπαντωνίου

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Παπαντωνίου

 

To Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου (1 Φεβρουαρίου 1940), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert – archives.gr και www.ert.gr,

το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ», παραγωγής 2000.

Στο ντοκιμαντέρ παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία σχετικά με την καταγωγή του Ζ. Παπαντωνίου, τις σπουδές του και την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία.

Γίνεται αναφορά στην πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα με την ποιητική του συλλογή «Πολεμικά  τραγούδια», καθώς και στη μεγάλη απήχηση που είχαν οι ανταποκρίσεις του από το Παρίσι για την εφημερίδα «Εμπρός» τη διετία 1908-1910.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πολυμέρεια του έργου του, καθώς ασχολήθηκε με όλα τα είδη γραπτού λόγου. Θεωρείται ότι η σημαντικότερη συνεισφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου υπήρξε η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη συγγραφή του πρώτου αναγνωστικού στη δημοτική γλώσσα, με τίτλο «Τα ψηλά βουνά » (1919).

Ο Ζ. Παπαντωνιου διετέλεσε επίσης διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης από το 1919, ενώ το 1938 εξελέγη ακαδημαϊκός στην Τάξη των Γραμμάτων και Τεχνών.

Την αφήγηση συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ