ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κούρκουλο

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κούρκουλο

 

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου (30 Ιανουαρίου 2007) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert – archives.gr και www.ert.gr τη θεατρική παράσταση «Η ανταπόκριση» από το «Θέατρο της Δευτέρας» (1984), με τον αξέχαστο ηθοποιό στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το δράμα του Ιταλού Ούγκο Μπέτι (1892-1953) «Η ανταπόκριση», γραμμένο το 1952, είναι ένα έργο με πολιτικές αναφορές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μίνωα Βολανάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου, η τηλεσκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη και η διεύθυνση παραγωγής του Στέλιου Αντωνιάδη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ακόμα οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Βασιλάκου, Γιώργος Μοσχίδης και Έλενα Κούρκουλα.

Μετά την επανάσταση, ο Τζιοβάνι έχει αποσυρθεί σε μια εξοχική κατοικία κοντά στα σύνορα μαζί με τη γυναίκα του, Λουΐζα. Ζουν μόνοι, ο γιος τους χάθηκε σε ένα «ατύχημα» μερικά χρόνια πριν. Όταν δέχεται την επίσκεψη παλαιών συντρόφων του που θέλουν να τον πείσουν να αναμειχθεί πάλι με την πολιτική, δελεάζεται από την ιδέα.

Η συζήτηση αποκαλύπτει μερικές απάνθρωπες πτυχές της επανάστασης, όπως ότι ο πατέρας της Ρόζας, μιας νεαρής που τάσσεται μαζί τους, δολοφονήθηκε από τους ομοϊδεάτες του για να αποκτήσει το κίνημα έναν ήρωα. Η ίδια ανάγκη υπάρχει και τώρα, το επόμενο θύμα είναι ο ίδιος, αλλά όταν το αντιλαμβάνεται είναι αργά, δεν θα προλάβει να διαφύγει. Μέσα στο αδιέξοδο, ο Τζιοβάνι θα μιλήσει για τον γιο του και θα πει στη γυναίκα του για πρώτη φορά ότι εκείνος αυτοκτόνησε. Στο τέλος, η πίστη και η θυσία της Ρόζας, γεννούν την ελπίδα ότι θα βρεθεί ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ