Η πανέμορφη Ελληνίδα που έκανε 4.000 Τούρκους να φωνάζουν “Ελλάς, Ελλάς”- ΦΩΤΟ

Στα καλλιστεία του 1959 οι 13 υποψήφιες ήταν ομορφότερες από ποτέ. Η Υακίνθη Καραβίτη, η Πάρη Λεβέντη, η Αμαρυλλίς, ψευδώνυμο της Ζωίτσας Λάσκαρη και η Μαίρη Φορμόζη, η οποία αντικαθιστούσε την Βουγιουκλάκη σε σκηνές από τις ταινίες της. Αυτές ήταν και τα φαβορί για τον τίτλο της ομορφότερης Ελληνίδας.

Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουνίου στα Αστέρια Γλυφάδας και παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Χριστίνα Σύλβα. Ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν το ζεύγος Βάλτερ Κιάρι και Κερίμα, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Τσουκαλάς και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρος Μελάς.

Τα κορίτσια περπάτησαν στη σκηνή αρχικά με τουαλέτες και στη συνέχεια με μαγιό. Σταρ Ελλάς ανακηρύχθηκε η 16χρονη Ζωή Λάσκαρη και Μις Ελλάς η Υακίνθη Καραβίτη. Τον τίτλο «Ελληνίς 1959» πήρε η Πάρη Λεβέντη, η οποία έπειτα από δέκα ημέρες ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για τον διαγωνισμό «Μις Ιδανική Γυναίκα 1959» και πήρε τη σημαντικότερη διάκριση από όλες τις νικήτριες εκείνης της χρονιάς.

Η Λέβέντη ήταν τότε 23 χρόνων και είχε μεγαλώσει στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Κωνσταντινούπολης ξεχώρισε για την μεσογειακή ομορφιά της. Όταν βγήκε στην πασαρέλα, 4.000 Τούρκοι φώναζαν ρυθμικά «Γιουνανιστάν, Γιουνανιστάν», που σημαίνει «Ελλάς, Ελλάς». Η Λεβέντη ήταν νικήτρια του διαγωνισμού και εκλέχθηκε «Μις Ιδανική Γυναίκα 1959». Μετά τον ευρωπαϊκό τίτλο, ασχολήθηκε με την υποκριτική.

Αν και δεν είχε την επιτυχία της Ζωής Λάσκαρη, εμφανίστηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Σπούδασε στη Σχολή Ωδείου Αθηνών και τη δεκαετία του ’60 έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα και του Μίμη Φωτόπουλου. Έγινε εξώφυλλο στα περιοδικά «Ρομάντζο» και «Εικόνες» και υποδύθηκε τη Μαρία στην ταινία «Η Αυγή του Θριάμβου». Ήταν η Ρίτα στην ταινία «Τέρμα τα δίφραγκα» και η Μαίρη στην ταινία «Βασιλιάς της γκάφας». Έπαιξε στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, του Κώστα Κακκαβά, του Ανδρέα Μπάρκουλη και του Φαίδωνα Γεωργίτση. Έγραψε σενάρια για την τηλεόραση και το 1967 παρουσίασε την εκπομπή «Βιτρίνες της Εβδομάδας».

Παντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη Φίλιππα Φυλακτό, ο οποίος σκηνοθέτησε πολλές σειρές της ΥΕΝΝΕΔ και περισσότερες από 25 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το 1968 μετακόμισαν στο εξωτερικό και επισκέπτεται την Ελλάδα για μερικές ημέρες τον χρόνο, καθώς ζει μόνιμα στη Φλόριντα.

Η Πάρη Λεβέντη το 2015 στο στούντιο της στην Ουαλία.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ