«Ιλιάδα» στο Φεστιβάλ Αθηνών

«Ιλιάδα»  στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η «Ιλιάδα», το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη στο σύγχρονο θέατρο από τον Στάθη Λιβαθινό.

Η παράσταση, θα διεξάγεται από τις 4 έως και τις 8 Ιουνίου 2013, στον χώρο Δ’ του κτιρίου Πειραιώς 260.

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό.

Οι πρόβες πάνω στις 24 ραψωδίες της «Ιλιάδας» και την εξαίρετη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, μαζί με την ομάδα των συνεργατών του.

Σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός αφηγείται μαζί τους σε μια πεντάωρη παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;

Στο έπος του Ομήρου δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε νικημένος. Είναι η συνομιλία δύο γενεών. Του θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα, αυτού του αψίκορου νεαρού, και του σοφού πατέρα Πριάμου και το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν έστω για λίγο. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση.

Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260 χώρος Δ΄, Αθήνα, 4-8 Ιουνίου 2013

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ