Λιάγκας: Συνιστώ ψυχραιμία

Λιάγκας: Συνιστώ ψυχραιμία

“Ξεκίνημα των εξετάσεων. Γυρίζω το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω. Καμιά εικοσαριά. Θυμάμαι το πολύ διάβασμα. Ήταν βλέπετε η δεύτερη χρόνια που έδινα” σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λιάγκας στην προσωπικό του blog στο faysbook.gr για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και συνεχίζει:

“Την πρώτη, παρότι μαθητής του 19, δεν πήγα καθόλου καλά. Μ’ έφαγε το 15μελες, η πενταήμερη και η ετήσια ενασχόληση με τη διοργάνωση της. Ας είναι. Τη δεύτερη χρόνια τα πράγματα ήταν σοβαρά. Οποιαδήποτε αποτυχία στα μάτια συγγενών και φίλων θα φάνταζε ολέθρια. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι επί ένα χρόνο είχα σχεδόν εξαφανιστεί από τους φίλους του σχολείου που είχαν περάσει, γιατί ντρεπόμουν. Ναι, καλά ακούσατε. Είναι οι ενοχές που δημιουργεί ένας περίγυρος που ενώ σου λέει «δεν πειράζει», σε κοιτάζει με αυτό το ύφος συμπόνιας της αποτυχίας.

Δε διάβαζα ποτέ πολύ, γιατί αφενός τα έπαιρνα , όπως λέγανε, άλλα και γιατί πάντα μετά από τις 3 ώρες διαβάσματος κουραζόμουν και δεν καταλάβαινα τίποτα. Άρα δώρον άδωρον. Κι όμως, για να μην μου πουν ότι δεν προσπάθησα με τις ώρες, καθόμουν και χάζευα στο γραφείο μου. Και δεν υπήρχαν και υπολογιστές τότε. Αντιλαμβάνεστε… Δράμα…

Θυμάμαι ήταν η χρόνια που η Ελλάδα με τον μεγάλο Γκάλη σήκωσε το Ευρωπαϊκό. Ούτε στους δρόμους δε βγήκα να πανηγυρίσω, όπως όλη η Ελλάδα για να μην ξενυχτήσω και χάσω τη σειρά στο διάβασμα. Την ημέρα των εξετάσεων, ειδικά στο πρώτο μάθημα, το αίσθημα του κοιλόπονου ακόμα το θυμάμαι. Πολλή αγωνία. Και τις τελευταίες ώρες να μη θυμάμαι τίποτα.

Τελικά όλα πήγαν καλά. Έδωσα, έγραψα καλά και πέρασα στο Πολυτεχνείο. Τελείωσα τη σχολή μου, πήρα το πτυχίο, έγινα διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, παρακαλώ, και αφού ικανοποίησα τους πάντες, γιατί είχα πετύχει, ασχολήθηκα με κάτι τελείως διαφορετικό, που αγαπούσα, αλλά που ποτέ δε θα με άφηναν να το κάνω αν δεν είχα πάρει το πτυχίο μου.

Στο δια ταύτα. Καλές οι σπουδές. Απαραίτητες για απόκτηση κάποιων εφοδίων και γενικών γνώσεων. Αλλά δεν παίζουν τελικά κανένα ρόλο για την επιτυχία ή όχι στη ζωή. Σαφώς και δεν αποτρέπω τους νέους από το να σπουδάσουν. Και μόνο η ενήλικη κοινωνικοποίηση μέσω των σπουδών σε αλλάζει και σε ωριμάζει πολύ.

Απλά πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να φορτώνει τα παιδιά με το άγχος της καταστροφής σε περίπτωση αποτυχίας. Και υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες. Κανείς δεν ξέρει τι έχει γραμμένο η ζωή για τον καθένα, που τελικά είναι σίγουρο πως δε θα πάει χαμένος.

Ηρεμία, λοιπόν, και καλή επιτυχία όχι στις εξετάσεις, αλλά στη ζωή. Γιατί είτε πετύχετε είτε αποτύχετε στο μάθημα που γράφετε αύριο, στη ζωή θα κληθείτε να δώσετε τις πραγματικές εξετάσεις”.

Πηγή: faysbook.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ