«Αυλαία» για το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

«Αυλαία» για το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Μπουτίκ για αυτόχειρες» και τον σκηνοθέτη της, Πατρίς Λεκόντ, αυτοπροσώπως στην αίθουσα του «Δαναού», έπεσε η αυλαία της εβδομάδας του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

«Με αυτή την ταινία πραγματοποίησα πολλά όνειρά μου» εξομολογήθηκε ο δημοφιλής Γάλλος σκηνοθέτης, προλογίζοντας την ταινία του. «Να κάνω, δηλαδή, κινούμενα σχέδια, είδος που λατρεύω, με διάθεση κάπως σκοτεινή, όπως νιώθω και να είναι και μιούζικαλ. Λατρεύω τις ταινίες, όπως αυτή, γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να πειραματιστώ με πράγματα πρωτόγνωρα για εμένα» σημείωσε ο Πατρίς Λεκόντ χαιρετίζοντας το αθηναϊκό κοινό.

Είχε προηγηθεί η σύντομη τελετή απονομής των βραβείων του 14ου Γαλλόφωνου Φεστιβάλ, τα οποία απέσπασαν, ανάμεσα στις οκτώ διαγωνιζόμενες, η ταινία «Πέρα από τη λογική» (A perdre la raison), του Ζοακίμ Λαφός (βραβείο κριτικής επιτροπής) και τα «Χτυποκάρδια στο γραφείο» (Populaire), πρώτη μεγάλου μήκους του Ρεζίς Ρουανσάρ (βραβείο κοινού).

Η ταινία «Ρενουάρ», του Ζιλ Μπουρντός, με θέμα τη σχέση του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ωγκυστ Ρενουάρ και του γιου του, κινηματογραφιστή, Ζαν, έλαβε την τιμητική διάκριση του Φεστιβάλ, γιατί «εντάσσει με άψογο τρόπο στο κινηματογραφικό παρόν, ένα μυθικό παρελθόν μιας εποχής που έχει παρέλθει».

Το σκεπτικό βράβευσης της ταινίας «Πέρα από τη λογική» ανέλυσε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος: «Για την ακρίβεια και διακριτικότητα που αντιμετωπίζει το θέμα της εθνικότητας, των φύλων και της οικογένειας».

Οι διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ θα διανεμηθούν στις ελληνικές αίθουσες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ