Τι σκέφτεται όταν ακούει “Ελλάδα”;

Τι σκέφτεται όταν ακούει “Ελλάδα”;

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται σήμερα ο μέσος Γερμανός όταν ακούει τη λέξη «Ελλάδα»; Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν κάποιοι, δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά το ελληνικό τοπίο!

Το παραπάνω προκύπτει από εν εξελίξει έρευνα με αυθόρμητες απαντήσεις, που πραγματοποιεί φέτος το Ινστιτούτο Μάνατζμεντ και Τουρισμού (IMT) του Πανεπιστημίου του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν (Schleswig Holstein), σε δείγμα 1.000 Γερμανών πολιτών, ηλικίας 16-60 ετών και όλων των εισοδηματικών τάξεων. Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης, που αφορά -μεταξύ άλλων- την αναγνωρισιμότητα 140 προορισμών στη Γερμανία, αλλά και τις χώρες Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φιλανδία.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Κάρολα Τίπμαν (Karola Tippmann), εκ μέρους του IMT, οι Γερμανοί συνδυάζουν την Ελλάδα πρώτα από όλα με το τοπίο και την «υγιή» φύση της και κατά δεύτερο λόγο με το κλίμα και τον καιρό, ενώ η γαστρονομία και το φαγητό κατατάσσονται στην τέταρτη θέση στις αυθόρμητες απαντήσεις τους.

«Η οικονομική και πολιτική κρίση βρίσκονται στην τρίτη θέση. Οι Γερμανοί δεν το αναφέρουν μεν ως πρώτο θέμα, αλλά το αναφέρουν κι αυτό πρέπει να εξαλειφθεί», σημείωσε η κα Τίπμαν, η οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση και συγκεκριμένα στην ενότητα για τον τουρισμό. Η έρευνα ολοκληρώνεται και πρόκειται να παρουσιαστεί επισήμως στο τέλος Νοεμβρίου, για αυτό και η κα Τίπμαν δεν επεκτάθηκε σε συγκεκριμένα ποσοστά.

Σύμφωνα με την κα Τίπμαν, οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για τον ελληνικό τουρισμό έχουν την τιμητική τους στη Γερμανία την τελευταία διετία. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες από τις διαπιστώσεις που έχουν γίνει είναι, όπως υποστήριξε, ότι η Ελλάδα συνδυάζεται ως επί το πλείστον με τον ήλιο και τη θάλασσα, ότι η τουριστική σεζόν είναι μικρή, ότι δεν υπάρχει μια βιώσιμη στρατηγική μάρκετινγκ, που να «ποντάρει» στο συναίσθημα του τουρίστα, καθώς και ότι τον τουρισμό δεν τον «τρέχουν» πάντα επαρκείς επαγγελματίες. Η ίδια υποστήριξε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές, αλλά και ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι περιορισμένη, αφού οι γείτονες της Ελλάδας την ξεπερνούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ