Ο δορυφόρος πάνω από το σπίτι σας

Ο δορυφόρος πάνω από το σπίτι σας

Αν πριν μερικά χρόνια, διαβάζαμε αυτή την είδηση, σίγουρα θα σκεφτόμασταν ότι κάποιος μας κάνει πλάκα. Κι όμως είναι αλήθεια και δείχνει το που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία στις ημέρες μας.

Νέα υπηρεσία της NASA που λέγεται «Spot the Station» μας ειδοποιεί όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, περνάει πάνω από το σπίτι μας!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία «Spot the Station» της NASA, με έδρα το Κέντρο Ελέγχου της υπηρεσίας στο Χιούστον και να λαμβάνουν ενημερώσεις για το πότε ο δορυφόρος περνάει από το σπίτι τους και μάλιστα να τον «βλέπουν».

 Η συγκεκριμένη υπηρεσία υπολογίζει τις ευκαιρίες θέασης για 4.600 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα λαμβάνουν email λίγες ώρες πριν την επόμενη «καλή ευκαιρία» παρατήρησης του σταθμού η οποία προσδιορίζεται από τη θέση του σταθμού στον ουράνιο θόλο από την ώρα της ημέρας (πρέπει να είναι βράδυ) και τη διάρκεια παραμονής του στο ορατό σημείο.

Το «Spot the Station» αναφέρει την ώρα διέλευσης, το ύψος του σταθμού σε μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει κανείς να κοιτάξει, ενώ οι «καλές ευκαιρίες» υπολογίζεται ότι θα παρουσιάζονται από μία-δύο φορές την εβδομάδα μέχρι μία-δύο φορές το μήνα.

Ο σταθμός είναι εύκολα ορατός λίγη ώρα πριν από τη δύση του ηλίου, ή πριν το ξημέρωμα, όταν το φως του ήλιου ανακλάται στους ηλιακούς συλλέκτες του και τον κάνει να ξεχωρίζει στο σκοτεινό ουρανό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε το 1998. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια).

Μπορείτε να γραφτείτε στην υπηρεσία της NASA, στην ηλεκτρονική διεύθυνση 

http://spotthestation.nasa.gov

 

Πηγή : techit.gr  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ