O Σον Πεν στηρίζει τα φύλλα κόκας

O Σον Πεν στηρίζει τα φύλλα κόκας

 

 

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ονόμασε τον αμερικανό ηθοποιό Σον Πεν, πρεσβευτή για την αποποινικοποίηση των φύλλων κόκας στη Βολιβία και της απαίτησης της χώρας για πρόσβαση στη θάλασσα.

 

Ο ηθοποιός ήταν στην Λα Παζ, για δεύτερη φορά φέτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συσπειρώσει τη διεθνή κοινότητα, ώστε να ενισχυθεί η Αϊτή, δύο χρόνια μετά το σεισμό που κατέστρεψε το νησί και συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους.

Εκεί, ο πρόεδρος Μοράλες ζήτησε από τον ηθοποιό να ενταχθεί στην διεθνή εκστρατεία που κάνει η Βολιβία για την αποποινικοποίηση των φύλλων κόκας.

Ο Μοράλες εξήγησε στον αμερικανό ηθοποιό «τη σημασία και την προγονική ιστορία της χρήσης των φύλλων κόκας», καθώς το μάσημα τους είναι πρακτική χιλιετιών στις Άνδεις, και εξυπηρετεί θεραπευτικούς σκοπούς, είναι ενάντια στην πείνα, την κούραση και τις επιπτώσεις του υψομέτρου. 

Να σημειωθεί ότι η Βολιβία αποφάσισε να αποσυρθεί το 2011 από τη σύμβαση για τα ναρκωτικά του 1961, ώστε να «διορθώσει το ιστορικό λάθος» σχετικά με τη χρήση από τους ιθαγενείς των φύλλων κόκας.

Ο πρόεδρος Μοράλες ζήτησε επίσης από τον αμερικανό ηθοποιό να γίνει «συνομιλητής της Βολιβίας στη διεθνή σκηνή» και να στηρίξει την προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Βολιβία είναι άλλωστε «εγκλωβισμένη» μεταξύ των Άνδεων και του Αμαζονίου για περισσότερα από 130 χρόνια, καθώς έχει χάσει 120.000 km2 της επικράτειάς της, μια λωρίδα 400 χιλιομέτρων στις ακτές, μετά τον χαμένο πόλεμο του Ειρηνικού στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ