Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τον τυφώνα Σάντυ

 Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τον τυφώνα Σάντυ

 

 Ανοίγουν τα αεροδρόμια

 

Τα διεθνή αεροδρόμια JFK και Νιούαρκ, δύο από τους τρεις βασικούς αεροπορικούς κόμβους της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, θα επαναλειτουργήσουν απο σήμερα το πρωί, αλλά με περιορισμένες υπηρεσίες, ανακοίνωσαν οι αερολιμενικές αρχές, χτες.

Το τρίτο αεροδρόμιο, το Λα Γκουάρντια θα παραμένει κλειστό, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση της διεύθυνσης αερολιμένων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Τα τρία αεροδρόμια, που κατά μέσο όρο εξυπηρετούν 300.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, έκλεισαν εξ αιτίας της σούπερ καταιγίδας Σάντι, που σάρωσε την περιοχή της βορειοανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Δευτέρα.

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί σήμερα στο Νιου Τζέρσεϊ, μία από τις περισσότερο πληγείσες πολιτείες των ανατολικών ΗΠΑ από το πέρασμα του κυκλώνα Σάντυ, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

“Αύριο (σημ. σήμερα) το απόγευμα, ο πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Νιου Τζέρσεϊ όπου θα συναντήσει τον κυβερνήτη (Κρις) Κρίστι για να επιθεωρήσει τις ζημιές από τον κυκλώνα, να μιλήσει με τους κατοίκους (…) και να ευχαριστήσει τα μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μεταβεί στην έδρα του Ερυθρού Σταυρού στην Ουάσινγκτον όπου είχε υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς “ο κυκλώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει”.

“Εξακολουθεί να κινείται βόρεια”, σημείωσε. “Υπάρχουν ακόμη κοινότητες που μπορεί να επηρεαστούν. Επομένως θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμύρων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι γραμμές ηλεκτροδότησης, κίνδυνοι για πολύ δυνατούς ανέμους”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας.

 

Η συνέντευξη τύπου του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ 

 

Ο κυκλώνας Σάντυ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων στη Νέα Υόρκη, δήλωσε χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 10 νεκρούς στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκαν κι άλλα πτώματα σε πλημμυρισμένες συνοικίες.

Παράλληλα η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Flightaware.com έγραφε χθες ότι λόγω του κυκλώνα ακυρώθηκαν συνολικά 15.773 πτήσεις από ή προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των JFK, Λα Γκουάρντια και Νιούαρκ ήταν κλειστά χτες καθηλώνοντας τα αεροσκάφη και προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις χιλιάδων επιβατών.

Το διεθνές αεροδρόμιο της αμερικανικής μεγαλούπολης JFK αναμένεται να επαναλειτουργήσει σήμερα, ενώ η επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λα Γκουάρντια και του Νιούαρκ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Περίπου 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 7791 την Δευτέρα. Χτες, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες ακυρώθηκαν άλλες 6.047 πτήσεις.

Ο τυφώνας Σάντυ “χτύπησε” τον Καναδά και την ανατολική ακτή των Η.Π.Α., αφήνοντας πίσω του σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Βόρεια Καρολίνα εικόνες βιβλικής καταστροφής, ανυπολόγιστες ζημιές και 94 -μέχρι στιγμής- νεκρούς.

 

Να σημειωθεί ότι Αμερικανοί ειδικοί την περιγράφουν ως “την τέλεια καταιγίδα” με 800 μίλια ακτίνα, πολύ σπάνιο φαινόμενο. Ο τυφώνας Σάντυ αναμένεται μάλιστα να συναντήσει στο πέρασμά του δύο χειμερινές καταιγίδες.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την τροπική καταιγίδα που σαρώνει τη Νέα Υόρκη.

 

Υπενθυμίζουμε ότι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας στα ανατολικά της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των ζημιών που έχει προκαλέσει στην περιοχή ο Σάντυ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία τους.

Με έδρα το Χάνκοκς Μπριτζ του Νιου Τζέρσεϊ, στις όχθες του ποταμού Ντέλαγουερ, ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1 αναγκάστηκε να κλείσει όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες για την κυκλοφορία του νερού σταμάτησαν να λειτουργούν, ανακοίνωσε η εταιρεία Public Service Electric and Gas (PSEG), προσθέτοντας πως ένας γειτονικός αντιδραστήρας στο Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά.

Ένας τρίτος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, σε απόσταση 50 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, ετέθη εκτός λειτουργίας στη διάρκεια της νύκτας, «εξαιτίας προβλημάτων το εξωτερικό ηλεκτρικό δίκτυο», όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Entergy, αλλά σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος για το κοινό», ή τους εργαζομένους.

 

Συνολικά, ο κυκλώνας Σάντυ προκάλεσε την επιβράδυνση ή την πλήρη αναστολή της λειτουργίας σε περίπου έξι πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο γηραιότερος αντιδραστήρας της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση «συναγερμού», μετά την άνοδο της στάθμης των πλημμυρικών υδάτων, σε βαθμό που να απειλούν το σύστημα ψύξης του.  Η μονάδα του Όιστερ Κρικ της εταιρείας Exelon Corp, ηλικίας 43 ετών, παραμένει σε κατάσταση «συναγερμού», ανακοίνωσε σήμερα το πρωΐ η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών (NRC), καθώς τα περιβάλλοντα ύδατα ανήλθαν 2 μέτρα πάνω από την κανονική τους στάθμη, απειλώντας την «υποδομή απορρόφησης ύδατος» που αντλεί νερό για την ψύξη στον πυρηνικό σταθμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ