• Φόβος για μεγάλες καταστροφές

  10:35 μμ, Κυριακή 28 Οκτ 2012 10:35 μμ, Κυριακή 28 Οκτ 2012

  Φόβος για μεγάλες καταστροφές

  Η Νέα Υόρκη βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει την έλευση του τυφώνα Σάντι, Οι εικόνες είναι πρωτόγνωρες. Πάνω από 400 χιλιάδες άτομα, που ζουν σε παράκτιες περιοχές της πόλης -ανάμεσά τους και η Γουόλ Στριτ- μετακινούνται σε ασφαλέστερους χώρους.

  Ο κυβερνήτης 'Αντριου Κουόμο κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

  Την ίδια στιγμή, αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για την αναπάντεχη "έκπληξη του Οκτωβρίου", όπως συνηθίζεται να λέγεται πάντα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη.

  Ο τυφώνας Σάντι έθεσε σε συναγερμό τις αρχές των βορειοανατολικών ακτών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ομπάμα, κυβερνήτες, δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι πολιτειακών και δημοτικών αρχών καλούν τον κόσμο να μην αψηφήσει τις προειδοποιήσεις. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές, κυρίως από πλημμύρες και δυνατούς ανέμους, ενώ εκατομμύρια άτομα ενδέχεται να μην έχουν ηλεκτρισμό γι' αρκετές μέρες.

  Επιπλέον, στελέχη και των δυο κομμάτων ισχυρίζονται ότι ο τυφώνας Σάντι πιθανό να επηρεάσει όχι μόνο το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις της προεκλογικής περιόδου, αλλά και την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος επειδή θα συντείνει ώστε πολλοί ψηφοφόροι να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ειδικά εκείνοι που σκόπευαν να ψηφίσουν πριν τις 6 Νοεμβρίου.

  Η χειρότερες στιγμές από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι αναμένεται να είναι από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα).

  Στη Νέα Υόρκη θα παραλύσει για δυο μέρες το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του μετρό και των λεωφορείων. Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ καλεί τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς σοβαρό λόγο. Τα σχολεία θα είναι αύριο κλειστά, όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, καθώς και ο ΟΗΕ. Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και εκτιμάται ότι αύριο θα κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής.

  Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανησυχούν ιδιαίτερα για μεγάλες πλημμύρες στο νότιο μέρος του Μανχάταν, για περιοχές του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Λονγκ 'Αιλαντ, ενώ μεγαλύτεροι φόβοι εκφράζονται για πολλές περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ.

  Σύμφωνα με μετεωρολόγους, οι μεγάλες πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο είναι: Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια και Βοστόνη. Κατά τη διάρκεια σημερινών συνεντεύξεων Τύπου, μίλησαν οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και διευθυντές αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και αξιωματούχοι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού. Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι πρόκειται για "σπάνιο καιρικό φαινόμενο" στην περιοχή, επειδή ο τυφώνας Σάντι θα συναντηθεί με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή θα υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα η άνοδος των υδάτων να φτάσει μέχρι και 3.30 μέτρα στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

  Πρόκειται για ένα "ιστορικό τυφώνα" κατηγορίας 1, θα χτυπήσει μια τεράστια περιοχή, ακτίνας μεγαλύτερης των 800 μιλίων και υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος", όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά, και υπογραμμίζεται ότι οι ζημιές αναμένεται να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το σημαντικότερο είναι να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

  Επίσης, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τις αρχές δεν είναι μόνο η δύναμη του τυφώνα, που θα συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης, ισχυρούς ανέμους και χιόνα σε ορισμένες περιοχές, αλλά το γεγονός ότι θα είναι μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να κυκλοφορήσουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Ο στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα