Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τον “Ξένιο Δία”

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τον “Ξένιο Δία”

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει «πογκρόμ» που έχουν εξαπολύσει, από τον περασμένο Αύγουστο, οι ελληνικές αρχές σε βάρος των λαθρομεταναστών, αναφέρει ρεπορτάζ της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «De Morgen», το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής χαιρετάει ναζιστικά, ενώ η Amnesty International καταδικάζει το ελληνικό ανθρωποκυνηγητό σε βάρος των λαθρομεταναστών».

Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», έχουν διενεργηθεί τους τελευταίους μήνες δεκάδες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις, οι οποίες καταλήγουν σε συλλήψεις και απελάσεις χιλιάδων λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Διεθνής Αμνηστία εμφανίζεται ανήσυχη για τη στήριξη που εικάζεται ότι προσφέρουν πολλά αστυνομικά όργανα στη Χρυσή Αυγή και την ανοχή που επιδεικνύουν απέναντι στις πρακτικές των μελών της.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον των λαθρομεταναστών και να εφαρμόσουν τις διατάξεις για την παροχή ασύλου, σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας» σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

«Παρόμοιες, ευρείας κλίμακας, επιχειρήσεις που εισάγουν διακρίσεις, δίνουν τροφή στην ξενοφοβία και τις αυξανόμενες επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών» προσθέτει η ανθρωπιστική οργάνωση. Επίσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ελληνικές αρχές δίνουν με το σταγονόμετρο άδειες παραμονής στη χώρα, καθώς μόλις ο ένας στους 10.000 αιτούντες άσυλο βλέπει το αίτημά του να ικανοποιείται. Λόγος ακόμα γίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για «πολύωρη ορθοστασία και ταλαιπωρία» των αιτούντων σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ανάγει το ζήτημα της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών σε ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του. Αναφερόμενη στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, η εφημερίδα σημειώνει ότι κατηγορείται για οργάνωση πολυάριθμων επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση κατά των ξένων ακόμα και μέσα στο φως της ημέρας.

Τέλος, μνημονεύονται οι δηλώσεις της βουλευτού της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια, που αποκάλεσε «υπανθρώπους» τους λαθρομετανάστες, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, όπως και η ομολογία του επικεφαλής του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκου ότι χαιρετά ναζιστικά, γιατί έχει τα χέρια του «καθαρά».  

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ