Φτώχεια και στην Γερμανία

Φαίνεται ότι η κρίση ”χτύπησε την πόρτα” και της Γερμανίας, καθώς η φτώχεια πλήττει έναν στους 20 Γερμανούς πολίτες.

Συγκεκριμένα, ένας στους 20 ανθρώπους στη Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του ή παραλείπει γεύματα επειδή δεν έχει αρκετά χρήματα για φαγητό, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σχεδόν το 5,3% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες στέρησης. Με τον όρο αυτό οι ευρωπαίοι στατιστικολόγοι αναφέρονται σε εκείνους που είναι πολύ φτωχοί ώστε να μπορούν να πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιο, να τρώνε κρέας τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα ή να μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο, πλυντήριο ή έγχρωμη τηλεόραση.

Το ποσοστό εκείνων που κινδυνεύουν πολύ από τη φτώχεια ανέρχεται σε 15,8% , δηλαδή 12,8 εκατομμύρια γερμανοί, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πριν από μια εβδομάδα στη δημοσιότητα, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι γερμανοί στατιστικολόγοι πραγματοποίησαν έρευνα σε τυχαίο δείγμα 13.500 νοικοκυριών τον περασμένο χρόνο για να διαπιστώσουν τις οικονομικές τους δυνατότητες και υπέβαλαν σε όσους συμμετείχαν το ερώτημα αν το εισόδημά τους από τη δουλειά, το επίδομα της κοινωνικής πρόνοιας ή τη σύνταξη, είναι αρκετό. Ως φτώχεια ορίστηκε το να ικανοποιεί κάποιος τουλάχιστον τέσσερα από τα εννέα κριτήρια.

Παρότι η Γερμανία έχει, μέχρι στιγμής, πληγεί λιγότερο από την ύφεση που καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, οι πιο φτωχοί από τους πολίτες δεν έχουν ωφεληθεί σχεδόν καθόλου από την οικονομική ανάπτυξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ