Νότιος Ωκεανός: Αναγνωρίστηκε και επίσημα ο πέμπτος ωκεανός της Γης – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πέντε είναι πλέον οι ωκεανοί της Γης. Στις 8 Ιουνίου, η οποία είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, ο Νότιος Ωκεανός, που διαβρέχει την Ανταρκτική Ήπειρο, αναγνωρίστηκε και επίσημα ως ο πέμπτος ωκεανός του πλανήτη μας.

“Ο Νότιος Ωκεανός είχε αναγνωριστεί από πολλούς επιστήμονες εδώ και καιρό, αλλά επειδή δεν υπήρξε ποτέ μία διεθνής συμφωνία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα. Οι μαθητές μαθαίνουν πληροφορίες σχετικά με τον ωκεάνιο κόσμο μέσα από τους ωκεανούς που μελετούν. Αν δε συμπεριλάβεις τον Νότιο Ωκεανό, τότε δε μαθαίνεις συγκεκριμένες πληροφορίες και πόσο σημαντικός είναι” ανέφερε ο γεωγράφος του National Geographic Society, Alex Tait.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι γεωγράφοι διαφωνούσαν εάν τα νερά γύρω από την Ανταρκτική είχαν αρκετά μοναδικά χαρακτηριστικά για να αποκτήσουν δικό τους όνομα, ή αν ήταν απλώς κρύες, νότιες επεκτάσεις του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και των Ινδικών Ωκεανών.

Τα νερά του ACC (Ανταρκτικό Κυκλικό Ρεύμα) και κατά συνέπεια το σύνολο του Νότιου Ωκεανού, είναι ψυχρότερα και έχουν μικρότερη αλατότητα από τα νερά των ωκεανών στο βορρά, ενώ σύμφωνα με το National Geographic, στα νερά του ζουν αποκλειστικά χιλιάδες θαλάσσια είδη.

Αυτή η μοναδικότητα του Νότιου Ωκεανού οδήγησε στην επίσημη αναγνώρισή του ως ένας ξεχωριστός ωκεανός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ