Καμία σταθερότητα η Λιβύη

Η UNESCO προτρέπει τις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τα σουφικά τεμένη και τις λειψανοθήκες από τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχονται από φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι θεωρούν αίρεση το μυστικιστικό αυτό δόγμα του Ισλάμ.

Η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε αργά χθες βράδυ πως οι επιθέσεις, από τις οποίες καταστράφηκαν τεμένη σε τουλάχιστον τρεις πόλεις και βεβηλώθηκαν πολλοί τάφοι Σούφι δασκάλων, «πρέπει να σταματήσουν εάν η λιβυκή κοινωνία θέλει να ολοκληρώσει την μετάβασή της προς τη δημοκρατία».

Μετά την καταστροφή ιερών στην Ζλιτάν, στην Τρίπολη και στην Μισράτα το Σαββατοκύριακο, συμμορίες ενόπλων βεβήλωσαν τάφους σε ένα τέμενος και ένα ιεροδιδασκαλείο στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Το λιβυκό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες πως δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει μία σύγκρουση με τους ενόπλους που εξαπολύουν αυτές τις διαδογματικές επιθέσεις -μία δήλωση της αδυναμίας της κυβέρνησης να ελέγξει την πρόκληση της ασφάλειας στη χώρα.

Η Ένωση Λιβύων Ουλεμάδων, μίας ομάδας 200 μουσουλμάνων δασκάλων υποστήριξε χθες βράδυ ότι τις επιθέσεις ενορχήστρωσε ένας από τους γιους του έκπτωτου ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαάντι, ενώ τις απέδωσε σε λίβυους σαλαφιστές συμμάχους του, που αντλούν έμπνευση από τα φλογερά κηρύγματα των Σαουδαράβων ιμάμηδων.

Οι σαλαφιστές, που παρέμεναν στο παρασκήνιο όσο διαρκούσαν τα κοσμικά καθεστώτα που ανατράπηκαν από την Αραβική Άνοιξη, από το περασμένο έτος έχουν ξεκινήσει σταυροφορία κατά των ειδωλολατρών -όπως θεωρούν τους Σούφι- στη Λιβύη, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

«Αυτή η ομάδα έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να υπονομεύσει τη σταθερότητα της χώρας μας», ανέφερε η Ένωση. Ο Νίγηρας, όπου έχει καταφύγει ο Σαάντι, αρνείται να προβεί στην έκδοσή του παρά τα σχετικά αιτήματα της Λιβύης.

Ο σουφιστής θεολόγος Άρεφ Άλι Νάγεντ τόνισε πως η Λιβύη έχει να δει τέτοιες επιθέσεις από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα: «ακόμη και οι φασίστες του Μουσολίνι δεν αντιμετώπισαν την πνευματική μας κληρονομιά με τόση καταφρόνια», επισημαίνοντας κάνοντας αναφορά στην ιταλική κατοχή από το 1911 έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ