• Άλλα η Μέρκελ... άλλα ο Ολάντ

  3:54 μμ, Παρασκευή 24 Αυγ 2012 3:54 μμ, Παρασκευή 24 Αυγ 2012

  Τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, επισημαίνει ο σημερινός φλαμανδόφωνος Τύπος, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

  Η εφημερίδα De Tijd σε τρίστηλο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ δεν δίνει στους Έλληνες χώρο να ανασάνουν», τονίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται απρόθυμη να ενδώσει στα ελληνικά αιτήματα.

  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, φαίνεται ότι το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις τους παραμένει αγεφύρωτο, καθώς ο μεν Φ. Ολάντ παρουσιάζεται πιο ελαστικός και διάκειται θετικά απέναντι στην χορήγηση περισσότερου χρόνου και χρημάτων στην Ελλάδα, ενώ η Α. Μέρκελ εμμένει στην άποψή της ότι οι Έλληνες πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, χωρίς καμία παρέκκλιση.

  Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με μια «επίθεση γοητείας» που εξαπέλυσε μέσα από τις στήλες του γερμανικού και γαλλικού Τύπου, ζητά περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμα περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Καταλήγοντας, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους μέχρι να κάνει γνωστή την έκθεσή της η τρόικα.

  Στο ίδιο πνεύμα, η εφημερίδα De Standaard δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Καμία υποχώρηση προς την Ελλάδα», κάνοντας επίσης λόγο για «επίθεση γοητείας» του Έλληνα πρωθυπουργού, στην προσπάθειά του να πείσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την ανάγκη να χορηγηθεί επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

  Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ, το άρθρο υπογραμμίζει την παρότρυνση που αμφότεροι οι ηγέτες απηύθυναν προς την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Κατά την εφημερίδα, καταλυτικής σημασίας για την τροπή που θα λάβει η ελληνική κρίση θα είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης της τρόικας σχετικά με την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

  Εξάλλου, η De Morgen, σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Μέρκελ και ο Ολάντ αναζητούν κοινή γραμμή», διαπιστώνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μετά το πέρας της συνάντησης δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

  Τέλος, σύμφωνα με την De Morgen, ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του και να δώσει το πράσινο φως για μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος περικοπών, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστο από τη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να λάβουν οριστικές αποφάσεις προτού η τρόικα κάνει γνωστή την ετυμηγορία της για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα