Έκρηξη βόμβας στη Δαμασκό

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε στρατιωτική εγκατάσταση στο κέντρο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να τραυματιστούν τρία άτομα.Όπως μετέδωσε το BBC, η στρατιωτική βάση βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ.Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου, Λέο Πανέτα, δήλωσε ότι η χώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. O ίδιος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη παρουσία του Ιράν στη Συρία. Μάλιστα εκτίμησε ότι οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης συγκροτούν μία σιιτική πολιτοφυλακή στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του καθεστώτος του Άσαντ.Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αναμένεται εντός της ημέρας να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στις τάξεις του, παρά τις ενστάσεις του Ιράν, συμμάχου-κλειδί του Άσαντ.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου άρχισε η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.Η Κίνα και η Ρωσία, εκτός του Ιράν, είναι οι βασικοί σύμμαχοι της Συρίας και έχουν ασκήσει βέτο στα σχέδια αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του Άσαντ. Πάντως, η Δαμασκός φαίνεται να αποδέχεται τον Αλγερινό διπλωμάτη, Λακντάρ Μπραχίμι, στη θέση του Κόφι Ανάν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπραχίμι δεν έχει ακόμα αποδεχθεί ή απορρίψει οριστικά την πρόταση να αναλάβει κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.Ο 78χρονος Μπραχίμι φέρεται να έχει επιφυλάξεις όσον αφορά στο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θέλει να εξασφαλίσει «σθεναρή υποστήριξη» από το 15μελές όργανο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, άλλοι υποψήφιοι για τη θέση είναι οι Ισπανοί Χαβιέρ Σολάνα και Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος στη Λιβύη και Ιορδανός ΥΠΕΞ Αμπντελιλάχ αλ Χάτιμπ και ο ιταλοσουηδός διπλωμάτης Στάφαν ντε Μιστούρα. ΠΗΓΗ: in.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ