• Κύπρος & Ισραήλ έδωσαν τα χέρια

  5:38 πμ, Τρίτη 14 Αυγ 2012 5:38 πμ, Τρίτη 14 Αυγ 2012

  Θετική απάντηση έδωσε το Ισραήλ στο αίτημα της Κύπρου για παραχώρηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, στην κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ.

  Μετά τη θετική απάντηση, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθυντή του τμήματος ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη, θα μεταβεί αρχές Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ για να διαπραγματευθεί τη συμφωνία.

  Το υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα αποφασίσει την παραχώρηση εξουσιών στην ΔΕΦΑ και την Αρχή Ηλεκτρισμού για την μεταφορά του αερίου στην Κύπρο.

  Σύμφωνα με το ΡΙΚ, εντός Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύσκεψη Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την κατάστρωση λεπτομερών σχεδίων εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ώστε να εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο.

  Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ύστερα από τη θετική ανταπόκριση του Ισραήλ σε ελληνικό αίτημα.

  Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία για διευθέτηση της τριμερούς συνάντησης.

  Στο πλαίσιο του προγράμματος εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να συσταθεί κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων και να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, με δαπάνη που υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα