Ιστορική απόφαση του Κογκρέσου: Παραπέμπει σε δίκη τον Τραμπ με δύο κατηγορίες – Άμεση η αντίδραση του

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης [τοπική ώρα· τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας] η μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων που πήρε την ιστορική απόφαση να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο στη Γερουσία.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας διήρκεσε 11 ώρες και 50 λεπτά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του μεγιστάνα.

Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).

Νωρίτερα, εγκρίθηκε η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας, διότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε για άλλη μια φορά, μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Μίσιγκαν, ότι οι Δημοκρατικοί αποπειρώνται να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

«Απόψε οι Δημοκρατικοί της Βουλής προσπαθούν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια δεκάδων εκατομμυρίων πατριωτών Αμερικανών», επέμεινε ο μεγιστάνας απευθυνόμενος στο θορυβώδες πλήθος των οπαδών του στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων στηλίτευσε το «μίσος» των Δημοκρατικών εναντίον του, λίγη ώρα μετά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπεμφθεί σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

«Ενώ εμείς δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης και μαχόμαστε για το Μίσιγκαν, η ριζοσπαστική αριστερά στο Κογκρέσο κατατρύχεται από τον φθόνο, το μίσος και την οργή, βλέπετε τι γίνεται», πέταξε ο Τραμπ.

Επέμεινε ακόμη πως «δεν κάναμε τίποτε» αξιόμεμπτο, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του.

«Δεν νιώθω σαν να με παραπέμπουν σε δίκη», είπε. «Δεν κάναμε τίποτα κακό κι έχουμε τρομερή υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα» πρόσθεσε στην ομιλία του, η οποία προφανώς είχε προγραμματιστεί από την ομάδα του να γίνει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ