Στόλτενμπεργκ για τουρκικές προκλήσεις: Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων

«Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων» αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τις προκλητικότητα της Άγκυρας, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης.

«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κατά πόσον ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι ένας από τους λόγους που έχει επιτύχει η βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν».

«Καλές σχέσεις με τον Τραμπ»

Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει πολύ καλές «εργασιακές σχέσεις» με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ότι η δουλειά του άλλωστε είναι να εξασφαλίζει ότι το ένα μέλος θα προστατεύσει το άλλο παρά τους διαφορετικούς ηγέτες, την ιστορία και τη γεωγραφία που διαθέτει. Οι ΗΠΑ, εξάλλου, για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αυξάνουν την στρατιωτική τους παρουσία, λέει ο ίδιος.

«Σε μερικούς μήνες θα γίνει η θα γίνει η στρατιωτική άσκηση 2020, στην οποία θα συμμετάσχουν 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχής τα τελευταία 25 χρόνια», επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να απομακρύνει τα σύννεφα στις σχέσεις ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Λευκό Οίκο.

Επίσης, υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη -μέλη, το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ισχυρότερη περίοδο. «Έχουμε τριπλασιάσει τις αμυντικές μας δαπάνες και πλέον διαθέτουμε στράτευμα 40.000 ανθρώπων. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναπτύξει 5.000 στρατιώτες στη Βαλτική και την Πολωνία για πρώτη φορά στην Ιστορία», θέλοντας να τονίσει τη δυναμική του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι παρόλο που δεν βλέπει άμεση επίθεση σε κανένα από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ, αξιολογεί ότι το μέλλον θα είναι αβέβαιο και «πρέπει να προετοιμαστούμε για εκπλήξεις».

«Γι’ αυτό αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό προσαρμοζόμαστε ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε έναν τύπο τρομοκρατίας, τύπου ISIS, πιο βάναυσο και ισχυρότερο», πρόσθεσε.

Το μήνυμα στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει», επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους η πολωνική RZeczpospolita, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ισπανική El Pais. Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να στηρίξει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όμως μέχρι στιγμής η Άγκυρα αρνείται ζητώντας τη στήριξη της Συμμαχίας στη μάχη της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι δεν τάσσεται κατά μιας ισχυρότερης αμυντικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η Ένωση να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ