Αμερικανός αξιωματούχος: Οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας

Οι Κούρδοι μαχητές ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον και προέβλεπε την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η προσωρινή κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη “μέχρι το τέλος του απογεύματος”.

Υπενθυμίζεται ότι η εκεχειρία, λήγει σήμερα το βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να κρίνει κανείς την επιτυχία της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

«Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος», εντούτοις, η επιτυχία της συμφωνίας «δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί», ανέφερε ο Πομπέο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση» και έκανε λόγο για «μια περίπλοκη ιστορία».

Αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις με τις οποίες απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τουρκία, ο Πομπέο ανέφερε ότι «ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την οικονομική δύναμη της Αμερικής για να αποφύγει μια ένοπλη σύρραξη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ