Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Συζητά με τους τρομοκράτες – Νέες απειλές για τη Συρία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα συνεχιστεί αυτή τη φορά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Σότσι της Ρωσίας για τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει 700-800 Κούρδοι μαχητές του YPG και αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι 1.200-1.300, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η αποχώρηση και “λέγεται πως θα αναχωρήσουν εμπρόθεσμα”.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία είπε ότι οι μέχρι στιγμής δηλώσεις που έγιναν για τις συνομιλίες τους είναι όλες θετικές αλλά θα τα συζητήσουν όλα λεπτομερώς με τον Ρώσο ομόλογό του.

“Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και δήλωσε ότι όσο αυξάνεται η ασφάλεια βορείως της Συρίας θα αυξάνονται και οι ασφαλείς επιστροφές, προσθέτοντας ότι μπορούν να εγκατασταθούν εκεί μέχρι 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

“Έχουμε υπολογίσει το κόστος όλων αυτών, τα προγράμματά μας είναι έτοιμα. Τα έχουμε εξηγήσει σε επαφές που είχαμε με περίπου 17 ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη”, ανέφερε.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να σηκώνει το βάρος που σηκώνει εδώ και οκτώ χρόνια. Ανέφερε ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους με τη Συρία, ενώ είπε πως η πεποίθησή του είναι πως η επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ θα συμβάλει θετικά σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα στη Συρία. “Η επιχείρηση θα εγγυηθεί ολόκληρη τη Συρία. Στο μέλλον της Συρίας δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει PKK/YPG”, ανέφερε. Όπως είπε, θα κάνουν “τις απαραίτητες επαφές για να τελειώσει η παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης στις περιοχές που βρίσκεται το καθεστώς (Άσαντ)”, ενώ θα θέσει και το θέμα της συνέχισης της γαλήνης στο Ίντλιμπ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι δεν έχει φτάσει στον ίδιο οποιαδήποτε πρόταση του. “Άλλωστε αυτά ο Μακρόν τα συζητά με τους τρομοκράτες. Προφανώς θέλει να μας μεταφέρει εμμέσως την πρόταση που του υπέβαλαν οι τρομοκράτες. Σε αυτή τη διαδικασία συνομιλητές μας δεν είναι η Γαλλία, είναι οι ΗΠΑ”, ανέφερε.

“Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το να μιλά κανείς ξερά, εάν είστε ειλικρινείς υπάρχει κάτι να κάνετε. Εμείς εδώ και οκτώ χρόνια φιλοξενούμε τους Σύρους που έφτασαν πρόσφυγες στη χώρα μας. Άλλωστε η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Επομένως τώρα εμείς κάναμε εργασίες για ένα πρόγραμμα για το οποίο θα γίνει βήμα”, είπε.

Πηγή πληροφοριών: philenews / ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ