Τουρκία: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν την «επιρροή» τους στους Κούρδους για να φύγουν από τη ΒΑ Συρία

Η Τουρκία κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει την “επιρροή” της στις κουρδικές δυνάμεις ώστε να αποσυρθούν “χωρίς επεισόδια” από τη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την οποία σταμάτησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

“Εμείς τηρούμε αυτήν τη συμφωνία. Προβλέπει την αποχώρηση (των Κούρδων) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και ζητήσαμε από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και τις διασυνδέσεις τους ώστε να διασφαλιστεί ότι (οι Κούρδοι μαχητές) θα φύγουν χωρίς επεισόδια”, είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτός από την αποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή) η συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ προβλέπει επίσης την εφαρμογή μιας “ζώνης ασφαλείας” πλάτους 32 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. Το μήκος της ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φτάσει εντέλει τα 450 χιλιόμετρα.

Οι Κούρδοι της Συρίας κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς, όμως ο Καλίν επέρριψε την ευθύνη για “όλα τα επεισόδια” στις YPG. “Οι στρατιωτικοί μας είναι σε επαφή με τους (Αμερικανούς) ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι οι YPG θα αποχωρήσουν χωρίς μάχες”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ