Στην Καμπότζη εντοπίστηκε «χαμένη πόλη» της αυτοκρατορίας των Χμερ

Μία αρχαία “χαμένη πόλη” της αυτοκρατορίας των Χμερ φέρεται να εντόπισαν επιστήμονες στην Καμπότζη με τη χρήση τεχνικών εναέριας χαρτογράφησης, σύμφωνα με νέες αναφορές.

Η Μαχενταπαρβάτα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες της αυτοκρατορίας στον 8ο-9ο αιώνα, εικάζεται ότι υπήρχε στην πολιτεία της νοτιοανατολικής Ασίας την περίοδο του Άνγκορ, αλλά οι επιστήμονες προσπαθούσαν να επισημάνουν την τοποθεσία της.

Το Άνγκορ είναι ιστορική πόλη στην Καμπότζη, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Κτίστηκε στις αρχές του 9ου αιώνα και κατά την περίοδο της βασιλείας του Γιασοβαρμάν έγινε η πρωτεύουσα του κράτους και το σημαντικότερο κέντρο των βασιλιάδων Χμερ. Κατά τοn 12ο αιώνα χτίστηκε το μνημειακό οχυρό του Άνγκορ Τομ και λίγο αργότερα, προς τα ΝΑ του προηγούμενου, ο τεράστιος ταφικός ναός Άνγκορ Βατ, το αριστούργημα της αρχιτεκτονικής των Χμερ.

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε εναέριες σαρωμένες εικόνες και επιτόπια τοπογραφικά για να χαρτογραφήσει ένα «εκτεταμένο αστικό δίκτυο που χρονολογείται από τον ένατο αιώνα» το οποίο ταυτοποίησαν ως Μαχεντραπαρβάτα.

Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες του αρχαίου οικισμού είχαν περιοριστεί στο παρελθόν στη «διασπορά μικρών και προφανώς απομονωμένων ιερών». Αλλά στην τωρινή αναφορά που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό “Αρχαιότητα” την Τρίτη, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι εντόπισαν την πρωτεύουσα της περιόδου Άνγκορ στο οροπέδιο Phnom Kulen, νότια της οροσειράς Dângrêk.

Λέγεται πως η Μαχεντραπαρβάτα είναι τοποθετημένη σε ένα σύστημα πλέγματος, που περιλαμβάνει μικρά ιερά, λόφους και λίμνες αλλά και ένα σύστημα διαχείρισης νερού μεγάλης κλίμακας. Άλλα ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός βασιλικού ανακτόρου και ενός ναού σε σχήμα πυραμίδας – χαρακτηριστικά υποδομής που λέγεται ότι συνήθως βρίσκονται στις πρωτεύουσες της αυτοκρατορίας των Χμερ.

Πηγή: Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ