Project Possible 14/7: 35χρονος ορειβάτης από το Νεπάλ μία ανάσα πριν σπάσει όλα τα ρεκόρ – Οι 13 «οκτάρες» κορυφές σε 177 ημέρες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το όνομά του είναι Νίρμαλ Πούρτζα. Κατάγεται από το Νεπάλ και υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου πριν αποσυρθεί 2018 για να επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στην ορειβασία. Τον Ιούνιο του 2019 η Βασίλισσα τον έχρισε Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE).

Ο 35χρονος έθεσε έναν μεγάλο στόχο: να «πατήσει» εντός εφτά μηνών σε όλες τις κορυφές βουνών που είναι υψηλότερες από 8.000 μέτρα. Πρόκειται για 14 «οκτάρες» (όπως ονομάζονται) που βρίσκονται στην οροσειρά των Ιμαλάϊων και του Καρακορούμ στην Ασία.

Και άλλοι ορειβάτες έχουν καταφέρει αυτόν τον ορειβατικό άθλο, αλλά κανείς σε τόσο μικρό διάστημα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#Repost @bremontwatches . . “Bremont Project Possible is an astonishing feat of endurance by one man; Nirmal ‘Nims’ Purja MBE. As Nims embarks on the final leg of his extreme challenge, Phase 3, we take a look at the journey so far and what it takes to be a world record breaking climber.” . Watch full film at @bremontwatches http://bit.ly/nimsdai . . #nimsdai #uksf #14peaks7months #bremontprojectpossible #silxo #ospreyeurope #antmiddleton #digi2al #adconstructiongroup #omnirisc #summitoxygen #inmarsat #thrudark #gurkhas #sherpas #persistence #nolimits #humanendeavour #limitless #selfbelief #determination #positivemindset #beliveinyourself #elitehimalayanadventures #alwaysalittlehigher

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nirmal Purja MBE – Nimsdai (@nimsdai) στις

Ο Νίρμαλ Πούρτζα έχει ήδη «κατακτήσει» 13 κορυφές και την Πέμπτη πήρε την απαραίτητη άδεια από το Νεπάλ και την Κίνα για να ολοκληρώσει τον άθλο του: να ξεκινήσει την αναρρίχηση και να φτάσει έως την κορυφή του Σισαπάνγκμα (σ.σ βρίσκεται βόρεια του Κατμαντού), η οποία στέκει σε υψόμετρο 8.027 μέτρων. Πρόκειται για την 14η υψηλότερη κορυφή του κόσμου και θεωρείται ως η ευκολότερη από τις 8.000+ για τους ορειβάτες.

Ο 35χρονος, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα ολοκληρώσει τον στόχο του εντός έξι μηνών αφήνοντας στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας τον Πολωνό Γέρζι Κουκούτσκα, ο οποίος «πάτησε» και τις 14 κορυφές σε 11 μήνες και 14 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το Σισαπάνγκμα η κορυφή του κατακτήθηκε πρώτη φορά το 1964 από μία ομάδα Κινέζων. Όπως αναφέρει στο blog του ο φημισμένος ορειβάτης Άλαν Άρνετ περίπου 350 αποστολές έχουν φτάσει στην κορυφή του Σισαπάνγκμα και περίπου 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο Μάιο κατά τη διάρκεια αναρρίχησης στο Σισαπάνγκμα εξαφανίστηκε ο φημισμένος Βούλγαρος ορειβάτης Μπόγιαν Πετρόφ.

Το… πρόγραμμα του Νίρμαλ Πούρτζα

Η πρώτη φάση του Project Possible 14/7 ολοκληρώθηκε το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος.

Στις 23 Απριλίου κατέκτησε την Αναπούρνα (8.091 μέτρα), στις 12 Μαΐου το Νταουλαγκίρι (8.167 μέτρα), στις 15 Μαΐου το Καντσενγιούνγκα (8.586 μέτρα), στις 22 Μαΐου το Έβερεστ (8.848 μέτρα) και το Λότσε (8.516 μέτρα) και το Μακαλού στις 24 Μαΐου.

Το γεγονός ότι «πάτησε» κορυφή στο Έβερεστ, το Λότσε και το Μακαλού σε κάτι περισσότερο από δύο ημέρες του χάρισε μία θέση στα βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες.

Η δεύτερη φάση διήρκησε από τις 3 Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου κατέκτησε το Νάνγκα Παρμπάτ (8.125 μέτρα), στις 15 Ιουλίου το Γκάσερμπρουμ Α΄ (8.080 μέτρα) και τρεις ημέρες αργότερα το Γκάσερμπρουμ Β΄ (8.035 μέτρα).

Στις 24 Ιουλίου ήταν η σειρά του K2 (8.164 μέτρα). Η κορυφή του K2 είναι η δεύτερη ψηλότερη, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πιο «επικίνδυνο» βουνό, καθώς ένας στους τέσσερις ορειβάτες που προσπαθούν να το κατακτήσουν χάνει τη ζωή του.

Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε με το Μπρόουντ Πικ (8.051 μέτρα) στις 26 Ιουλίου.

Η τρίτη φάση ξεκίνησε με την κατάκτηση της κορυφής του Τσο Ογιού (8.188 μέτρα) που είναι το έκτο υψηλότερο βουνό, συνεχίστηκε με το Μανασλού (8.163 μέτρα) και πλέον απομένει μόνο το Σισαπάνγκμα για να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο του 35χρονου ορειβάτη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

. Keeping it cool on the summit of #g2 . Here’s my guiding partner @elitehimalayanadventures @mingma_david_sherpa filming. Wait and watch the clip till then end . Next year, the whole of my team will be guiding on Aconcagua in jan; Everest in April & May; Broad peak and K2 in Jun & July. . Contact @elitehimalayanadventures if you fancy having the experience of climbing with us. . . . @elitehimalayanadventures Exped calling. . . . #nimsdai #uksf #14peaks7months #bremontprojectpossible #silxo #ospreyeurope #antmiddleton #digi2al #adconstructiongroup #omnirisc #summitoxygen #inmarsat #thrudark #gurkhas #sherpas #persistence #nolimits #humanendeavour #limitless #selfbelief #determination #positivemindset #beliveinyourself #elitehimalayanadventures #alwaysalittlehigher

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nirmal Purja MBE – Nimsdai (@nimsdai) στις

Πηγή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, ΒΙΝΤΕΟ: Nirmal Purja Instagram

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ