Ερντογάν: Θα εμποδίσουμε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να φύγουν από τη Συρία – Τι είπε για τον Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του θα εμποδίσει τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

“Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία”, αναφέρει ο Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να κατευνάσει τις ανησυχίες των Δυτικών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους και για φυγή των μαχητών του που κρατούνται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία είναι ο στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα.

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών”, σημείωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία είχε κατηγορήσει τη Δευτέρα, τις κουρδικές δυνάμεις ότι άφησαν εσκεμμένα να διαφύγουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία κρατούσαν στη βορειοανατολική Συρία, για να “σπείρουν το χάος” στην περιοχή.

Σε μήνυμα του στο Twitter, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να επικαλείται κι αυτός το σενάριο αυτό δηλώνοντας: “Οι Κούρδοι μπορεί να αφήνουν μερικούς για να μας εξαναγκάσουν να εμπλακούμε”.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ κατήγγειλε έντονα την “απαράδεκτη” τουρκική επίθεση στη Συρία εκτιμώντας πως είχε ως αποτέλεσμα την “απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων” μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Στο άρθρο του, ο Ερντογάν επικρίνει εξάλλου τις δυτικές χώρες οι οποίες “δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015”.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε εν είδει παραδείγματος πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη “με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει”.

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση όπλων στην Τουρκία που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

“Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της;”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επέμεινε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην “απόλυτη ανάγκη να εμποδισθεί μια ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους”, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ