Κατρακύλα της τουρκικής λίρας μετά τις απειλές Τραμπ

Η τουρκική λίρα κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν μήνα έναντι του δολαρίου, λόγω ανησυχιών για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και την προειδοποίηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να καταστρέψει την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διαφωνίες σε μία σειρά θεμάτων, όπως σε αυτό της Συρίας και των S-400.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 1,6% στις 5,795 λίρες ανά δολάριο από 5,7 λίρες που είχε κλείσει την Παρασκευή. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τις 5,8195 λίρες ανά δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η λίρα έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και της επιδείνωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας. Φέτος, η λίρα καταγράφει απώλειες 8%.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα κάνει επιχείρηση στη Βορειοανατολική Συρία κατά της κουρδικής στρατιωτικής οργάνωσης YPG που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι σταματά τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μίας “ζώνης ασφαλείας” κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ