Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στον Ισημερινό από τις συνεχιζόμενες μαζικές κινητοποιήσεις

Οι αρχές του Ισημερινού άρχισαν να συλλαμβάνουν καταστηματάρχες για αισχροκέρδεια, αυτόχθονες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένας άνθρωπος, που πιστεύεται ότι ήταν διαδηλωτής, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και εξέπνευσε χθες Κυριακή, τέταρτη συναπτή ημέρα διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο στον Ισημερινό.

Ένας άνδρας πέθανε στην κεντρική επαρχία Ασουάι, μετά τον τραυματισμό του από αυτοκίνητο, αφού τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί δεν επέτρεψαν να φθάσει στο σημείο ασθενοφόρο για να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν διαδηλωτής, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πολλοί στον Ισημερινό εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για την απότομη άνοδο των τιμών εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα από την κυβέρνηση του Μορένο. Η εφαρμογή του μέτρου πυροδότησε τα πιο εκτεταμένα επεισόδια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής την τελευταία δεκαετία και πλέον.

«Όλοι ανεβάζουν τις τιμές με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης», είπε ο συνταξιούχος Καμίλο Σαλασάρ, 65 ετών, σε αγορά τροφίμων στη Γουαγιακίλ, όπου οι τιμές βασικών αγαθών έχουν ανέβει κατά έως και 30% μέσα σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχές στο Κίτο, 20 καταστηματάρχες συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο διότι χρέωναν υπερβολικές τιμές για διάφορα προϊόντα, όπως καλαμπόκι, κρεμμύδια, καρότα και πατάτες, στα οποία εφαρμόζεται όριο τιμών.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αύξηση των τιμών», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο σε ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες της.

Ο πληθωρισμός στη δολαριοποιημένη οικονομία του Ισημερινού ήταν μόλις 0,27% το 2018.

Έπειτα από τη διήμερη απεργία των συνδικάτων εργαζομένων στις μεταφορές, οργανώσεις αυτοχθόνων πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων εναντίον των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Μορένο. Απέκλεισαν δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας με φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων, κορμούς δέντρων, βράχους και χώμα.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Η οργάνωση των αυτοχθόνων CONAIE δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εικονίζονται αυτόχθονες με ακόντια να κλείνουν έναν δρόμο και να φωνάζουν «κάτω η κυβέρνηση!».

Ο 66χρονος Μορένο αφότου κέρδισε τις εκλογές του 2017 υιοθέτησε κεντρώα πολιτική, ερχόμενος σε απόλυτη ρήξη την πολιτική του αριστερού προκατόχου του Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος τον αποκαλεί «προδότη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ