“Ξετυλίγονται” τα μυστικά των καμένων παπύρων του Βεζούβιου – ΦΩΤΟ

Ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο, η οποία συνδυάζει την ισχυρή ακτινοβολία ακτίνων-Χ του συγχρότρου με την τεχνητή νοημοσύνη, αισιοδοξώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά εύθραυστους παπύρους της συλλογής του Ηρακλείου Καμπανίας (Herculaneum scrolls), που είχαν θαφτεί και απανθρακωθεί κατά τη φονική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 π.Χ., η οποία κατέστρεψε τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο (Ερκουλάνουμ). Το κείμενο δεν έχει διαβαστεί ακόμη, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Δύο πάπυροι, που έως τώρα ποτέ δεν έχουν ανοιχτεί και διατηρούνται στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, καθώς και άλλα τέσσερα τεμάχια παπύρων της αρχαίας βιβλιοθήκης του Ηρακλείου, που είχε έλθει στο φως στα μέσα του 18ου αιώνα στη διάρκεια ανασκαφών σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα, εξετάστηκαν και σαρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του συγχρότρου Diamond Light Source στην Οξφόρδη της Βρετανίας, ένα επιταχυντή σωματιδίων που παράγει φωτεινή ακτινοβολία πολλές φορές ισχυρότερη και από τον Ήλιο.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Reuters και τον Guardian, ελπίζουν ότι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ενός υπό ανάπτυξη νέου ειδικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης, θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο των παπύρων, το οποίο αναμένεται να είναι είτε ελληνικό είτε λατινικό.

Οι ψηφιακές εικόνες των παπύρων που δημιουργήθηκαν από το σύγχροτρο, θα αναλυθούν στη συνέχεια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Μπρεντ Σιλς. Προς το παρόν, οι επιστήμονες «εκπαιδεύουν» τον αλγόριθμό τους για να μπορεί να διαβάσει τα γράμματα των παπύρων, μια διαδικασία που θα πάρει μήνες.

Η ομάδα του Σιλς είχε προηγουμένως «ξετυλίξει» ψηφιακά μια εβραϊκή περγαμηνή ηλικίας 1.700 ετών, που είχε βρεθεί σε μια συναγωγή στο Ισραήλ, αποκαλύπτοντας ότι περιείχε κείμενο από το Λευιτικό.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Times, Guardian, Πηγή φωτό: Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ