Αναστασιάδης σε Ερντογάν: Δεν θα δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων

Το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και την επιχείρηση εξαναγκασμού της Κύπρου να διαπραγματευτεί υπό πίεση έστειλε, από το βήμα της 74η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Αν και δεν προτίθεμαι να ξεκινήσω ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν μου επιτρέπεται – και η αξιοπρέπεια του λαού μας υπαγορεύει να μην το κάνω – να δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της πλευράς μας να διαπραγματευτεί υπό πίεση», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, σημείωσε πως, ενώ οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά υπονομεύουν σοβαρά την ύπαρξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος.

«Είναι δυνατόν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να επιτύχουν, ενώ η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα; Ή όταν η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν προχωρήσουμε με το ενεργειακό μας πρόγραμμα; Ή όταν η Τουρκία απειλεί τα γειτονικά κράτη και τις ενεργειακές εταιρείες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και έχουμε δημιουργήσει συμβατικές υποχρεώσεις;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί «αδιάλλακτης θέσης» της Κύπρου, έκανε λόγο για παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

«Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από την παρουσία στρατευμάτων κατοχής; Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων να οραματίζεσαι τον τερματισμό μιας αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις Συνθήκες της Ε.Ε;» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων, κάνοντας λόγο για την Άγκυρα για «μονομερής και παράνομη διεξαγωγή γεωτρήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέσω της απειλής χρήσης βίας».

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσο μιας νέας προσπάθειας, που δίνει μια λάμψη ελπίδας», ενώ πρόσθεσε πως «παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες και την εποικοδομητική εμπλοκή και εμού και των προκατόχων μου προς την εξεύρεση μιας δίκαιης λύση, η Κύπρος παραμένει η τελευταία ευρωπαϊκή διαιρεμένη χώρα».

«Επιθυμώ να τονίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αφοσίωση και στήριξή μου σε αυτή τη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ