Υποκριτική θεωρούν τη δράση του Μακρόν για τον Αμαζόνιο κάτοικοι της Γαλλικής Γουιάνας

Οι καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο έθεσαν στο τραπέζι της G7 το θέμα της δημιουργίας ενός Διεθνούς Ταμείου για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αναδάσωση. Η Γαλλική Γουιάνα, μέρος της γαλλικής επικράτειας με σύνορα στον Αμαζόνιο, επέτρεψε στον Εμμανουέλ Μακρόν να δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα με στόχο τη διεθνή κινητοποίηση.

Αυτόχθονες κατά Γαλλίας

Οι αυτόχθονες λαοί είναι συχνά οι ξεχασμένοι στις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις των πλουσίων και αυτό θύμισαν με καταγγελία τους στο κρατικό ραδιόφωνο France Info οι ιθαγενείς της Γαλλικής Γουιάνας. Καταγγέλλουν τη γαλλική κυβέρνηση «για υποκρισία» διότι, ενώ αποδοκιμάζει την πολιτική της Βραζιλίας για τον Αμαζόνιο, η ίδια δίνει άδειες σε πολυεθνικές εξόρυξης στον γαλλικό Αμαζόνιο.

Έχουν ήδη παραχωρηθεί για έρευνες 360.000 εκτάρια, που «ισοδυναμούν με το ήμισυ της έκτασης που καίγεται στη Βολιβία» εξηγεί ο Κρίστοφ Πιέρ, αντιπρόεδρος του Εθιμικού Μεγάλου Συμβουλίου των Αυτοχθόνων. «Με τον τρόπο ζωής μας και τη σχέση μας με τη γη έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε πώς να διατηρούμε το περιβάλλον μας και αυτό αποτελεί πολύτιμη γνώση για σήμερα» υπογραμμίζει ζητώντας τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές αποφάσεις.

Ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν στη Γαλλία

Παρότι ο Μακρόν έχει συχνά κατηγορηθεί ότι αντιφάσκει, εξ ου και η διαδήλωση χθες στη Μπαγιόν με τα πορτραίτα του ανάποδα, εντούτοις για ακόμα μια φορά έδωσε χθες ρεσιτάλ διπλωματίας.

Ξάφνιασε τους πάντες φέρνοντας στο Μπιαρίτς τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον οποίο είχε συναντήσει την Παρασκευή στο Ελιζέ και κράτησε σε σιωπηλή αναμονή ενόψει της πιθανής μετακίνησής του στο Μπιαρίτς.

Με πλήρη μυστικότητα οργάνωσε σύσκεψη στο δημαρχείο του Μπιαρίτς παρουσία Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών πολιτικών, αφήνοντας άναυδο τον Τραμπ. «No comment » περιορίσθηκε να πει αποδεχόμενος το «ρουά ματ» του διπλωματικού παιχνιδιού.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ