Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθοριστική, αν και άτυπη συνάντηση, του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι ανοικτή και έρχεται μετά το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, θα υπογραμμίσει την ανάγκη συμφωνίας για νέες διαπραγματεύσεις, από εκεί, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την άμεση διακοπή των όποιων προκλητικών πρωτοβουλιών από τον Κουτρέτ Οζερσάι για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής για το φυσικό αέριο, που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά και την αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, που παραπέμπει σε οριζόντιο δικαίωμα βέτο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να μεταφέρει στον Ακιντζί το μήνυμα ότι δεν τίθεται, καθοιονδήποτε τρόπο, θέμα συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων. Στα θέματα φυσικού αερίου θα προτάξει τις υπάρχουσες συγκλίσεις, χωρίς να αποκλείεται αξιοποίηση της πρότασης του Αβέρωφ Νεοφύτου για δημιουργία μικτής Επιτροπής ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας για τους υδρογονάνθρακες.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα να καταγραφεί στη συνάντηση η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αν υπάρξει θετική εξέλιξη, τότε πρέπει να αναμένεται η έλευση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη, με στόχο την προετοιμασία τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στο ΓΓ και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ