Ισοψηφία Πρασίνων και Χριστιανοδημοκρατών “δείχνει” νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία

Ντέρμπι μεταξύ Πρασίνων και Χριστιανοδημοκρατών “δείχνει” δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Deutschlandtrend για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία διεξάγονταν την Κυριακή, το κόμμα των Πρασίνων έλαβε ποσοστό 26%, όσο και η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Το ποσοστό του οικολογικού κόμματος παρέμεινε αμετάβλητο από τον περασμένο μήνα, ενώ το μείζων κόμμα της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» μπόρεσε να ανακτήσει μια ποσοστιαία μονάδα.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αύξησε το ποσοστό του στο 14%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είδαν το δικό τους ποσοστό να υποχωρεί περαιτέρω στο 12%.

Το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Φιλελεύθερων (FDP) παρέμεινε στο 8%, ενώ το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) υπέστη απώλεια μίας εκατοστιαίας μονάδας, συγκεντρώνοντας το 7% των προθέσεων ψήφου.

Δυσάρεστα μηνύματα για την Καρενμπάουερ

Από την ίδια δημοσκόπηση, προκύπτουν δυσάρεστα συμπεράσματα για την νέα υπουργό Άμυνας και αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ενώ σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

«Κακή επιλογή» για την θέση της υπουργού ‘Αμυνας θεωρεί το 65% των Γερμανών την κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, ενώ μόνο το 16% την θεωρεί κατάλληλη για το πόστο. Αντίστοιχα, η προκάτοχός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη πρόσφατα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ανέλαβε το υπουργείο, το 2013, απολάμβανε την αποδοχή του 40% των συμπολιτών της. Ακόμη και στο εσωτερικό του CDU, μόνο το 38% εγκρίνει τον διορισμό της αρχηγού στο υπουργείο ‘Αμυνας, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 49%. Την ίδια ώρα το 50% των ερωτηθέντων (+7%) εκτιμά ότι οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας πρέπει να αυξηθούν, προκειμένου να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη υποστήριξη για αυτό διαπιστώνεται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με 66%.

Στο ερώτημα σχετικά με τους αξιόπιστους εταίρους της χώρας τους, οι Γερμανοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Γαλλία (89%, καμία μεταβολή), ακολουθεί η Βρετανία με 37% (-17%), η Ρωσία με 28% (-7%) και οι ΗΠΑ με 19% (-5%). Ειδικά για την Βρετανία, το 67% των Γερμανών εκτιμά ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν υπό την πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον.

Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει πρώτη με 56%, ενισχυόμενη μάλιστα κατά δύο μονάδες και ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ, ο οποίος μάλιστα κερδίζει 17 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση, πιθανότατα χάρη στην πρόσφατη στροφή του στις «πράσινες» πολιτικές για το κρατίδιό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ