NYT: Κατά τη διάρκεια επιχείρησης την πρώτη διετία Τραμπ σκοτώθηκε ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, ο γιος και φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης, στην οποία ενεπλάκησαν και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Οι λεπτομέρειες για την επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, όπως και το πότε και το που, δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο θάνατός του επήλθε πριν από την επικήρυξή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών δεν είχαν επιβεβαιώσει έως τότε τον θάνατό του.

Η είδηση του θανάτου του Χάμζα Μπιν Λάντεν μεταδόθηκε αρχικά από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News το πρωί της Τετάρτης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Αλ Κάιντα. 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ο Χάμζα είναι νεκρός, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε: “Δεν θέλω να σχολιάσω επ’ αυτού”.

Ο Αλί Σουφάν, πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος έχει διενεργήσει έρευνες και έχει γράψει για την Αλ Κάιντα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι είναι ασυνήθιστο για την Αλ Κάιντα να μην ανακοινώνει τον θάνατο ενός ηγέτη και να τον ανακηρύσσει στη συνέχεια μάρτυρα. Ωστόσο, σχολίασε, ότι αν οι πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση είναι ακριβής τότε “πρόκειται για μία σοβαρή ζημιά στα σχέδια της Αλ Κάιντα να προχωρήσει στη δεύτερη γενιά”, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Πηγή: nytimes.com, nbcnews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ