Eπεισόδια στο Παρίσι – Μετανάστες κατέλαβαν το Πάνθεον – ΒΙΝΤΕΟ

Εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες κατέλαβαν για λίγη ώρα το Πάνθεον, το μνημείο στο Παρίσι που είναι η νεκρόπολη των μεγάλων προσωπικοτήτων της Γαλλίας, ζητώντας να τακτοποιηθεί η κατάστασή τους και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Περίπου 700 μετανάστες και υποστηρικτές τους εισέβαλαν στο επιβλητικό μνημείο στην καρδιά του Παρισιού το μεσημέρι της Παρασκευής έπειτα από πρωτοβουλία των συλλογικοτήτων «Μαύρα Γιλέκα» και ««La Chapelle Debout» (Όρθιο Παρεκκλήσι) που στηρίζουν τους μετανάστες.

Το μνημείο εκκενώθηκε περίπου στις 16:45 τοπική ώρα (17:45 ώρα Ελλάδας) ήρεμα, με τους καταληψίες να αποχωρούν από μία πίσω πόρτα.

Στη συνέχεια οι καταληψίες βρέθηκαν έξω από το κτίριο, περικυκλωμένοι από την αστυνομία, φωνάζοντας «Μαύρα Γιλέκα!», το όνομα της συλλογικότητας μεταναστών που ζουν σε εστίες ή στον δρόμο στην περιοχή του Παρισιού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους μετανάστες και τους υποστηρικτές τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να χρειαστούν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες καθώς υπέστησαν τραύματα και αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Σε ανακοίνωση αυτοπαρουσιάζονται ως «χωρίς χαρτιά, χωρίς φωνή, χωρίς πρόσωπο για τη Γαλλική Δημοκρατία» και ζητούν «χαρτιά και καταλύματα για όλες και για όλους».

«Δεν θέλουμε πια να πρέπει να διαπραγματευόμαστε με το υπουργείο Εσωτερικών και τις νομαρχίες. Θέλουμε να μιλήσουμε στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ τώρα!», γράφουν.

«Το Πάνθεον είναι ένα σύμβολο μεγάλων ανδρών. Υπάρχουν στο εσωτερικό του σύμβολα του αγώνα κατά της δουλείας. Μαχόμαστε κατά της δουλείας της τρίτης χιλιετίας», εξήγησε ο Λοράν, μέλος της συλλογικότητας «Droits Devant!» (Μπροστά τα δικαιώματα!) ο οποίος βρισκόταν έξω από το κτίριο.

«Πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς δικαιώματα επί χρόνια. Πραγματοποιούμε κατάληψη για να ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό την έκτακτη νομιμοποίησή τους. Δεν έχει υπάρξει καμία έκτακτη νομιμοποίηση από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο (Φρανσουά) Μιτεράν (το 1981). Έχει έρθει η ώρα για μία!», πρόσθεσε.

Η συλλογικότητα των «Μαύρων Γιλέκων» πραγματοποιεί τακτικά ενέργειες υποστήριξης στους μετανάστες χωρίς χαρτά.

Τον Ιούνιο κατέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα την έδρα της εταιρείας Elior, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της καθαριότητας και της μαζικής εστίασης, για να καταγγείλει τη χρήση από αυτή «μη δηλωμένων» παράτυπων μεταναστών. Τον Μάιο είχε καταλάβει επίσης τον τερματικό 2F του αεροδρομίου Ρουασί για να καταγγείλει «τη συνεργασία της Air France» στις απελάσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ