Η Τυνησία απαγορεύει το νικάμπ για λόγους ασφαλείας

Απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν νικάμπ στις δημόσιες υπηρεσίες η κυβέρνηση της Τυνησίας, “για λόγους ασφαλείας” μία εβδομάδα μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Τύνιδα.

Το διάταγμα που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Γιούσεφ Σαχίντ και απευθύνεται στους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τους νομάρχες και τους υπευθύνους των δημόσιων υπηρεσιών, αναφέρει ότι “στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας (…) πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να απαγορεύσουμε την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες (…) σε κάθε πρόσωπο που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του”.

Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι μόνο το Κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει το νικάμπ στους δρόμους και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Στις 27 Ιουνίου, στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικών, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αρχικά είχαν κυκλοφορήσει φήμες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ένας από τους δράστες, ο “εγκέφαλος” της επίθεσης που ανατινάχθηκε την Τρίτη για να μην συλληφθεί από τους αστυνομικούς που τον κατεδίωκαν, φορούσε νικάμπ για να κρύψει την ταυτότητά του. Το υπουργείο Εσωτερικών όμως διέψευσε στη συνέχεια αυτήν την πληροφορία.

Η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιώματα (LTDH) ζήτησε να εφαρμοστεί μόνο “προσωρινά” αυτή η απαγόρευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ