Σοκ στη Ρουμανία: Το 28% των παιδιών καπνίζουν πριν καν γίνουν 10 ετών

Έκκληση για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο την προστασία των ανηλίκων και την αποφυγή της έκθεσής τους σε τέτοιου είδους προϊόντα απευθύνει η ΜΚΟ “Σώστε τα Παιδιά” (Save the children) ανακοινώνοντας ότι το 28% των παιδιών στη Ρουμανία έχουν την πρώτη τους επαφή με καπνικά προϊόντα πριν συμπληρώσουν τα 10 έτη ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας από τη μη κυβερνητική οργάνωση, το 14,6% των παιδιών ηλικίας από 13 έως 15 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες τριάντα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, συνολικά 90.699 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν συστηματικοί καπνιστές, όπως προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία επισημαίνει επιπροσθέτως ότι το 8,2% των παιδιών της ίδιας ηλικιακής ομάδας δήλωσε ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά τείνουν να δοκιμάζουν καπνικά προϊόντα από πολύ μικρή ηλικία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση και σύμφωνα με την έρευνά της, μία από τις αιτίες της κατανάλωσης καπνού από την παιδική ηλικία είναι η εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων σε καπνικά προϊόντα, παρά την απαγόρευση πώλησης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Αναλυτικά, το 70,7% των παιδιών ηλικίας 13 έως 15 δήλωσαν ότι αγοράζουν τσιγάρα από το κατάστημα, δηλαδή από νόμιμη ‘πηγή’. Σχεδόν το 80% (78,4%) των παιδιών αυτών δήλωσε ότι δεν εμποδίστηκαν να αγοράσουν τσιγάρα εξαιτίας της ηλικίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ