Κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Προέδρου ο Δημήτρης Χριστόφιας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σε κλίμα συγκίνησης το “ύστατο χαίρε” στον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κηδεύτηκε σήμερα με τιμές εν ενεργεία Προέδρου.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτειακών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αντιπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και πλήθος κόσμου που ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα, εκδηλώσεις αγάπης, αλλά και δάκρυα. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία Τ/κ ηγετών που παρέστησαν στην κηδεία αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον Δημήτρη Χριστόφια.

Βαθιά συγκινησιακός ήταν ο επικήδειος λόγος του Χρίστου Χριστόφια, γιου του Δημήτρη Χριστόφια. «Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος», ανέφερε ο Χρίστος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι θα κουβαλούν πάντα το επίθετό του. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφυγιά λέγοντας: «Έφυγες από το Δίκωμο τη μέρα του πραξικοπήματος με τη μάνα μας με τα ρούχα που φορούσατε και τη Μαριάννα 40 ημερών μωρό» και αναφέρθηκε σε όλα όσα συγκινούσαν τον πατέρα του, καταλήγοντας: «Εμείς, τα εγγόνια της πλύστρας, θα το έχουμε τιμή μας τζιαι καμάρι μας».

Επικήδειο λόγο εκφώνησε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εν μέσω χειροκροτημάτων. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας δίδαξε τι σημαίνει να βάζεις το ‘εμείς’ πάνω από το ‘εγώ’», ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο Άντρος Κυπριανού. Αναφερόμενος σε όλες τις στιγμές της πολιτικής κυρίως ζωής του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «σήκωσε ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία του ΑΚΕΛ».

Κατά την εξόδιο εκφορά, οι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «Και τώρα και πάντα ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ».

Το πρωί η σορός του Δημήτρη Χριστόφια τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία από τις 9:00 και πλήθος κόσμου έσπευσε να τον ασπαστεί για τελευταία φορά.

Έφεραν χώμα από το Δίκωμο

Όπως μεταδίδει ο Πολίτης, δύο τουρκοκύπριες έφεραν χώμα από το Δίκωμο για τον τάφο του τέως Προέδρου.

Η Nilgün Ecvet Orhon έγραψε σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία συνοδεύεται από τις από τις φωτογραφίες των δυο γυναικών να κρατούν το δοχείο με το χώμα από το Δίκωμο: “Φέραμε χώμα από το χωριό που γεννήθηκες, από το Δίκωμο. Ήταν ιδέα της Fatma. Μετά την κηδεία θα το δώσουμε στην οικογένεια. Όταν το άκουσαν χάρηκαν πολύ. Μπράβο Fatma.” “Γειά σου Πρόεδρε. Δεν θα σε ξεχάσω”.

Η τ/κ δημοσιογράφος Fatma Kismir μιλώντας στην κάμερα του ΡΙΚ εξήγησε γιατί έφερε χώμα από το Δίκωμο για το Δημήτρη Χριστόφια: “Έφερα το χώμα από το Δίκωμο για το Δημήτρη γιατί θα ήθλε να θαφτεί σε ένα επανενωμένο τόπο με ελαφρύ χώμα. Γνωριζόμασταν με το Δημήτρη Χριστόφια. Κάθε φορά που με έβλεπε με φώναζε “κόρη”. Λυπάμαι πολύ που δεν είδε τον τόπο επανενωμένο”.Ο Δημήτρης Χριστόφιας απεβίωσε την Παρασκευή, σε ηλικία 72 ετών, μετά από μεγάλη μάχη που έδινε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Πηγές: ΚΥΠΕ, philenews.com, politis.com.cy / ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ