Πρώην ΥΠΕΞ Κύπρου στον Realfm: Αν ανοίξει η Αμμόχωστος, δεν υπάρχει καμία ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού

«Αν πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι πιο αρνητική εξέλιξη από τις παρεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό σημαίνει πλήρη αλλαγή του status quo που επιτεύχθηκε με την κατάπαυση του πυρός και με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μετά από αυτήν την αλλαγή το Κυπριακό δεν θα έχει καμία ελπίδα επίλυσής του», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Κασουλίδης.

Για τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κασουλίδης εκτίμησε ότι «δεν περιμένω περισσότερα απ’ ότι συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων πριν δύο μέρες. Κάποιοι περίμεναν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έτοιμες εισηγήσεις για μέτρα, αυτό δεν είναι πρακτική της Ε.Ε, αυτό παίρνει χρόνο. Με μία σκληρή ανακοίνωση δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, η Τουρκία δεν υποχωρεί, εδώ κινδυνεύει όχι απλώς με επιστολή του F-35 αλλά και πιθανές κυρώσεις για τη χρήση του δολαρίου στην τουρκική πολεμική βιομηχανία και παρόλα αυτά δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει. Δεν θα υποχωρήσει διότι θα υποστεί κάποιον περιορισμό στα προενταξιακά κονδύλια ή αν δεν προσκληθεί σε συναντήσεις Κορυφής της Ε.Ε».

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, μόνο ένας συνδυασμός πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία να διαπραγματευτεί. «Αν σήμερα η Ε.Ε δεν έχει πρόθεση να ανοίξει ενταξιακά κεφάλαια και κυρίως – που αυτό θα ενοχλήσει την Τουρκία- δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης παρά μόνο με τη λύση του Κυπριακού, αν ταυτόχρονα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ εκτραχυνθούν περισσότερο και πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές απειλές σε βάρος της Τουρκίας και η απομόνωση της Τουρκίας από χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Αραβικός κόλπος οδηγήσει την Τουρκία σε θέση αδυναμίας, ίσως με όλη αυτή η συγκυρία, η Τουρκία να νιώσει την ανάγκη να διαπραγματευτεί και λύση του Κυπριακού και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι «αν πραγματοποιηθεί είναι πιο αρνητική εξέλιξη από τις παρεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.Αυτό σημαίνει πλήρη αλλαγή του status quo που επιτεύχθηκε με την κατάπαυση του πυρός και με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μετά από αυτήν την αλλαγή το Κυπριακό δεν θα έχει καμία ελπίδα επίλυσής του».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ