Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό κατασκοπευτικό drone – Τι αναφέρει αξιωματούχος των ΗΠΑ

Η Τεχεράνη κατέρριψε κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ που πετούσε στον εναέριο χώρο του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν “αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος” που παραβίασε τον εναέριο χώρο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης “κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο παρεισέφρησε στον ιρανικό εναέριο χώρο πάνω από την παράκτια επαρχία Ορμοζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας”, μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν Press TV σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk, “καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις” των Φρουρών της Επανάστασης “κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ, αφού παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο”.

Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικό πύραυλο εδάφους- αέρος.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της κατάρριψης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η Northrop Grumman, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το Triton μπορεί να πετάει επί 24 ώρες συνεχώς, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 10 μιλίων και έχει ακτίνα δράσης 8.200 ναυτικών μιλίων.

Σημειώνεται ότι αρχικά οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή.

“Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα”,  είχε δηλώσει ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) αποφεύγοντας να κάνει περισσότερα σχόλια.

Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι Ιρανοί προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα και ότι την 6η Ιουνίου οι Χούθι, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, κατάφεραν να καταρρίψουν ένα άλλο.

Ο αμερικανικός στρατός την Τετάρτη επανέλαβε τις κατηγορίες του σε βάρος του Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επρόκειτο για στημένη ενέργεια ώστε οι ΗΠΑ να βρουν την αφορμή για να καταφύγουν στη χρήση βίας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Πηγή ΦΩΤΟ: RT/US Air Force / Flickr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ