Κατάπαυση του πυρός κηρύχθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Η Ρωσία και η Τουρκία μεσολάβησαν για να κηρυχθεί νέα κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα ανακοίνωση του ρωσικού γενικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή στη λεγόμενη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ και οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση της βίας χθες.

Δεν διευκρινίστηκε ποια είναι η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν τη Δευτέρα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 25 ανθρώπων —στην πλειονότητά τους αμάχων— στη βορειοδυτική Συρία, την έκτη εβδομάδα των επιχειρήσεων των δυνάμεων της Δαμασκού με ρωσική υποστήριξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους, σύμφωνα με κατοίκους, τραυματιοφορείς και μια ΜΚΟ.

Η ανάφλεξη της βίας στην επαρχία Ιντλίμπ και μια ζώνη της γειτονικής επαρχίας της Χάμας αποτέλεσε τη σοβαρότερη κλιμάκωση ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές από το περασμένο καλοκαίρι.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πολλοί βρήκαν καταφύγιο στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα στη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού. Η Μόσχα αντέταξε ότι η Άγκυρα πρέπει να συγκρατήσει τους αντάρτες.

Η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ελέγχεται από την Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ