Νέο μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα – Ο χάρτης με την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ – ΦΩΤΟ

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της ΕΕ στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου.

Η Άγκυρα όχι μόνο δείχνει να αγνοεί κάθε διεθνή συνθήκη αλλά επιχειρεί να βγει και στην αντεπίθεση. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι με τη δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαταλάβουν τις έρευνές στα πεδία που νομιμοποιούμαστε να ενεργούμε” και πρόσθεσε:

“Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ποτέ υποδείξεις σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στις περιοχές που νομιμοποιείται να δραστηριοποιείται. Ιδιαίτερα ο διεθνής Τύπος, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, βγάζει δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη δίκαιη στάση της Τουρκίας. Οι έρευνες και γεωτρήσεις των πλοίων μας Μπαρμπαρός και Πορθητή βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και υπό αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν τις δραστηριότητές μας. Όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, τα αποθέματα στην Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές και πρέπει να υπάρξει ένας δίκαιος διαμοιρασμός. Αναμένουμε από όλες τι πλευρές να σεβαστούν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας… Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας μάθουν ότι είναι σε λάθος δρόμο… Να κοιτάξουν την ιστορία της όσοι υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια-δυο απειλές”.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Πέμπτη ανέφερε μεταξύ άλλων: “αυτοί που τα βάζουν με την ισοτιμία του συναλλάγματος προσπαθούν να θέσουν σε αδράνεια το έθνος μας. Είμαστε αποφασισμένοι να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Οι δυνάμεις της Τουρκίας την αρκούν για να ξεπεράσει όλα αυτά. Καμιά απειλή και μυστικό εμπάργκο δεν θα μας σταματήσει” και σημείωσε πως ο τουρκικός λαός είναι έτοιμος να πεθάνει για τις ιερές του αξίες. “Αυτό το δείξαμε σε κάθε ευκαιρία, από τα Δαρδανέλια μέχρι τον πόλεμο για την Ανεξαρτησία, από την Κύπρο μέχρι τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τώρα στις 15 Ιουλίου”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε έναν χάρτη στον οποίο δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ