Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τη Βραζιλία μείζονα σύμμαχο των ΗΠΑ εκτός του NATO

Οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν τη Βραζιλία μείζονα σύμμαχο εκτός NATO, ανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάνω αυτόν τον προσδιορισμό σε αναγνώριση των πρόσφατων δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Βραζιλίας να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και λαμβάνοντας υπόψη το δικό μας εθνικό συμφέρον για την εμβάθυνση του αμυντικού συντονισμού μας με τη Βραζιλία», ανέφερε ο Τραμπ σε γραπτή ενημέρωσή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον Μάρτιο, ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταχθεί ακόμη και υπέρ της ένταξης της χώρας της Λατινικής Αμερικής στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία.

Τόσο ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «ο Τραμπ της Βραζιλίας» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος έχουν χαρακτηριστεί λαϊκιστές με ακροδεξιά ρητορική.

Αφότου ο Μπολσονάρου ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, τα δύο γιγαντιαία κράτη επιδιώκουν να αποκτήσουν στενότερες και βαθύτερες σχέσεις στο εμπόριο και σε άλλα πεδία.

Το ότι η Βραζιλία θα χαρακτηριστεί μείζων σύμμαχος εκτός NATO θα σημάνει πως θα αποκτήσει πολύ ευρύτερη πρόσβαση τόσο σε ό,τι αφορά τις αγορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων, όσο και στα πλεονάσματα του αμερικανικού στρατού.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ