Δραματικές στιγμές στην Κύπρο – Δάκρυσε ο χειριστής του sonar όταν βρέθηκε η βαλίτσα με την 8χρονη

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς και τη συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι δύτες αλλά και τα μέλη των συνεργείων κατά τις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, αναφέρθηκε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο εντοπισμός με τη χρήση του σόναρ και της ρομποτικής κάμερας, της τρίτης βαλίτσας στην Κόκκινη Λίμνη, τότε υπάρχει «σχέδιο Γ» και ακούει στο όνομα «ραντάρ». Εξήγησε ότι ίσως η τρίτη βαλίτσα να έχει καλυφθεί από λάσπη και να μην είναι δυνατή η ανεύρεσή της. Ένας εκ των ειδικών της Scotland Yard που βρίσκονταν στην Κύπρο τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού της σε τέτοια περίπτωση μέσω ραντάρ, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει κάτω από τη λάσπη μέχρι και τα πετρώματα.

Ανέφερε πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν τα μέλη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ειδικά στην Κόκκινη Λίμνη, είναι «πάρα πολύ δύσκολες», καθώς, όπως είπε, όλα καθορίζονται από το πόση θολούρα υπάρχει κάτω στον βυθό της λίμνης.

Όπως δήλωσε, χθες η ορατότητα μέσα στη λίμνη ήταν περίπου στα 5-10 εκατοστά, ενώ την προηγούμενη μέρα ήταν στα 50 εκατοστά. «Θεωρούμε, ότι θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες από τη στιγμή που καταδύεται ένας δύτης σε αυτά τα νερά για να έχουμε ορατότητα».

Σχετικά με το σόναρ και τη ρομποτική κάμερα, ο κ. Τράγκολας είπε ότι η ρομποτική κάμερα βρίσκει στόχους και στη συνέχεια το σόναρ πηγαίνει να τους επιβεβαιώσει.

Αναφορικά με την ανεύρεση της 8χρονης Έλενας Ναταλίας Μπουνέα, κόρης της 36χρονης Λίβια Φλορεντία Μπουνέα που ο 35χρονος στρατιωτικός παραδέχθηκε ότι σκότωσε και πέταξε τα πτώματά τους μέσα σε βαλίτσες στη λίμνη, ο κ. Τράγκολας είπε πως όταν την Κυριακή το υπερσύγχρονο ηχοεντοπιστικό σύστημα εντόπισε τη δεύτερη βαλίτσα «δεν γνωρίζαμε το ακριβές μέγεθος της βαλίτσας. Όταν κατέβηκε κάτω ο δύτης, ο οποίος δεν έχει ορατότητα, αλλά δια της αφής ανιχνεύει. Ωστόσο, έχουμε συνεχή συνομιλία μαζί του και μέσω της κάμερας βλέπουμε κάποιες θολές κινήσεις που κάνει».

Όταν ο δύτης επιβεβαίωσε πως το αντικείμενο ήταν τελικά βαλίτσα, τον ρώτησαν για το μέγεθός της. Ο δύτης απάντησε ότι επρόκειτο για μικρή βαλίτσα διαστάσεων περίπου 50 επί 50 εκατοστών. «Αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για το μωρό», σημείωσε ο κ. Τράγκολας.

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε στη συναισθηματική φόρτιση που τους κατέκλυσε εκείνη τη στιγμή. Όπως είπε φανερά συγκινημένος, είδε τον Ισπανό χειριστή του σόναρ να δακρύζει. «Τότε κατάλαβα ότι δίπλα μας είχαμε έναν σωστό συνεργάτη, με αισθήματα και αυτό τι λέει, ότι ο άνθρωπος κάνει όπως κι εμείς οτιδήποτε περνά από το χέρι μας για να κάνουμε τη δουλειά μας», συμπλήρωσε.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ