Φονική κατολίσθηση σε ορυχείο στη Μιανμάρ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 αγνοούνται έπειτα από κατολίσθηση σε ορυχείο νεφρίτη στη βόρεια Μιανμάρ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Τουλάχιστον “54 άνθρωποι αγνοούνται (…) Είναι αδύνατο να επέζησαν”, σημειώνει η αστυνομία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην πολιτεία Κασίν, μια ορεινή περιοχή στην καρδιά της βιομηχανίας νεφρίτη, όπου σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις.

Από την κατολίσθηση δημιουργήθηκε μια τεράστια “λίμνη από λάσπη” στην οποία πνίγηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πολλοί εργάτες, ενώ βυθίστηκαν επίσης περίπου 40 οχήματα, διευκρίνισε η αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο δύο πτώματα.

Η Μιανμάρ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως νεφρίτη, ενός ημιπολύτιμου λίθου που έχει μεγάλη ζήτηση κυρίως στην γειτονική Κίνα.

Ωστόσο οι συνθήκες εξόρυξής του είναι πολύ άσχημες, καθώς οι εταιρείες που έχουν τα ορυχεία απασχολούν πολλούς ανθρώπους παράνομα.

Δεκάδες άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους σε κατολισθήσεις, οι περισσότεροι τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Τον Νοέμβριο του 2015, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από παρόμοιο δυστύχημα.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2015 από την μκο Global Witness, το 2014 οι πωλήσεις νεφρίτη από την Μιανμάρ στην παγκόσμια αγορά ανήλθαν σε σχεδόν 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σε αριθμό δεκαπλάσιο από αυτόν των επίσημων στοιχείων. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας, η οποία παραμένει μια από τις πιο φτωχές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων διαφεύγει του κράτους, καθώς από το 2011 έχουν ξαναρχίσει οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτών της Μιανμάρ και του Στρατού για την Ανεξαρτησία της Κασίν (KIA), ο οποίος αντλεί μεγάλο μέρος των εσόδων του από τον νεφρίτη.Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ