Παγκόσμιο σοκ από το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα – Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής – ΦΩΤΟ

Η Σρι Λάνκα επλήγη χθες Κυριακή από σειρά επιθέσεων εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων και εκκλησιών όπου είχαν πάει καθολικοί για τη λειτουργία του Πάσχα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 215 ανθρώπους.

Ακολουθεί μια σύνοψη όσων έχουν γίνει γνωστά ως τώρα.

Τι συνέβη;

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, περί τις 08:30-09:00 τοπική ώρα (06:00-06:30 ώρα Ελλάδας), σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Τα ξενοδοχεία, το Shangri-La, το Kingsbury και το Cinnamon, απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο.

Στο ξενοδοχείο Σίναμον, βομβιστής-καμικάζι, πολίτης της Σρι Λάνκα που είχε κλείσει δωμάτιο δίνοντας το όνομα Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ, πυροδότησε τη βόμβα του εν μέσω πελατών που είχαν πάει στο εστιατόριο για έναν μπουφέ με την ευκαιρία του Πάσχα. Στόχος του ήταν προφανώς να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατόν.

Στο Σάνγκρι-Λα, καταστράφηκε επίσης το εστιατόριο.

Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες όπου ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα, προκαλώντας ποτάμια αίματος. Στόχοι: η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία έπληξε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη έγινε σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Συνολικά καταμετρήθηκαν από τις αρχές οκτώ εκρήξεις.

Ποια ήταν τα θύματα;

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 215 νεκρούς, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ακόμη βαρύτερος. Πάνω από 450 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων ήταν 35 ξένοι, σε μια χώρα που εκτιμούν πολύ οι τουρίστες για τις παραδεισένιες παραλίες της, τις φυτείες τσαγιού της, τα καταπράσινα τοπία της. Βρετανοί, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Κινέζοι και Αμερικανοί σκοτώθηκαν. Ουάσινγκτον και Λονδίνο επιβεβαίωσαν ότι έχουν σκοτωθεί υπήκοοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ινδία επίσης γνωστοποίησε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της, ενώ σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA ένας Πορτογάλος πολίτης συγκαταλέγεται στα θύματα.

Ποιος ευθύνεται;

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις σε αυτό το στάδιο.

Οκτώ πρόσωπα συνελήφθησαν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, διευκρινίζοντας ότι τα ονόματά τους δείχνουν πως είναι «ντόπιοι» αλλά οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχουν «σχέσεις με το εξωτερικό».

Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «πληροφορίες» για τον κίνδυνο επιθέσεων. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, ο Πατζίθ Τζαγιασουνταρά, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από δέκα ημέρες, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έλαβε από «υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού», κατά τις οποίες μια ισλαμιστική οργάνωση, η NTJ (National Thowheeth Jama’ath), σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Η οργάνωση αυτή ήταν ως χθες γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.

Ως το 2009, η Σρι Λάνκα αποτελούσε θέατρο ενός εξαιρετικά φονικού εμφυλίου που κράτησε δεκαετίες. Σε αυτόν αναμετρώνταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και αυτονομιστές μειονοτικοί Ταμίλ.

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται συγκρούσεις ανάμεσα στη βουδιστική σινχαλέζικη κοινότητα, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, και τη μουσουλμανική μειονότητα. Την περασμένη χρονιά, οι αρχές είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 12 ημέρες για να βάλουν τέλος στα επεισόδια και τις επιθέσεις εναντίον μειονοτικών μουσουλμάνων στο κεντρικό τμήμα της νήσου.

Εξάλλου, το 2017, η εθνική συμμαχία ευαγγελικών χριστιανών της Σρι Λάνκα κατέγραψε περίπου εκατό περιστατικά επιθέσεων ή ενεργειών εναντίον των χριστιανών στο νησί, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπάρχουν αρκετοί καθολικοί τόσο μεταξύ των Ταμίλ όσο και στις τάξεις της σινχαλέζικης πλειονότητας.

Πώς αντέδρασαν οι αρχές στη Σρι Λάνκα;

Ο πρωθυπουργός Γουικρεμεσίνγκε προέτρεψε τους πολίτες να επιδείξουν «ενότητα» και υποσχέθηκε να «εξαλείψει αυτή την απειλή μια και καλή».

Ο αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο Μάλκολμ Ραντζίθ χαρακτήρισε τους δράστες της επίθεσης «κτήνη» και προέτρεψε τις αρχές να τους «τιμωρήσουν χωρίς έλεος».

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας «μέχρι νεοτέρας». Ταυτόχρονα, διέταξε να ανασταλεί προσωρινά η πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να εμποδιστεί η διάδοση «ψευδών ή εσφαλμένων» πληροφοριών.

Οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Η εταιρεία Sri Lankan Airlines προέτρεψε τους πελάτες της να φροντίζουν να βρίσκονται στο αεροδρόμιο τέσσερις ώρες πριν από την πτήση τους.

Οι επιβάτες θα μπορούν να περνούν τα σημεία ελέγχου που εγκαταστάθηκαν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας μόνο αφού επιδεικνύουν τα διαβατήρια και τα εισιτήριά τους και υποβάλλονται σε έλεγχο, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία.

Οι πρεσβείες ξένων χωρών στη Σρι Λάνκα προέτρεψαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση και τους δημόσιους χώρους.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ