Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Κύπρος τις εξελίξεις στην υπόθεση του “Ορέστη” – Συνεχίζονται οι έρευνες για άλλα πτώματα στο φρεάτιο

Ένα ή δύο πτώματα εκτιμά η αστυνομία ότι βρίσκονται μέσα στο φρεάτιο του εγκαταλελειμμένου λατομείου στο Μιτσερό της Κύπρου.

Όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο, ανασύρθηκε το πτώμα άγνωστης γυναίκας, το δεύτερο μετά τον εντοπισμό του πτώματος της 38χρονης Μέρι Ρόουζ από τις Φιλιππίνες.

Παράλληλα στη λίμνη Ξυλιάτου αναζητείται το πτώμα της 6χρονης Sierra Graze Seucaliuc, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με τη μητέρα της τον Μάϊο του 2018. Αυτούς τους φόνους παραδέχθηκε ο 35χρονος αξιωματικός της ΕΦ που τελεί υπό κράτηση και ανακρίνεται και για άλλα εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, εκπαιδευμένοι άνδρες της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ερευνώντας στο φρεάτιο βάθους 130 μέτρων όπου είχε βρεθεί το πτώμα της 38χρονης Μέρι Ρόουζ εντόπισαν, ακόμη ένα πτώμα γυναίκας το οποίο κατάφεραν να βγάλουν στην επιφάνεια. Το άψυχο σώμα της γυναίκας ήταν γυμνό με τα χέρια και τα πόδια της δεμένα, με τον ίδιο τρόπο που είχαν δεθεί και τα άκρα της 38χρονης από τις Φιλιππίνες.

Κατά την αυτοψία, οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους, έφθασαν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για νεαρή γυναίκα, ασιατικής καταγωγής και ενδεχομένως να βρίσκεται στον κατάλογο των γυναικών που έχουν δηλωθεί ως εξαφανισθείσες τα τελευταία χρόνια. Το πτώμα ήταν σε κατάσταση σαπωνοποίησης. Σήμερα Κυριακή των Βαΐων αναμένεται να γίνει νεκροτομή για να διαπιστωθούν (αν είναι εφικτό) τα αίτια του θανάτου.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις και λόγω της απουσίας εμφανών εξωτερικών τραυμάτων, πιστεύεται ότι και αυτή η γυναίκα στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια το πτώμα της πετάχτηκε στο φρεάτιο για να εξαφανιστούν τα ίχνη του εγκλήματος.

Τρόμος για τη Μαρικάρ

Μηνύματα του υπολοχαγού με το ψευδώνυμο «Ορέστης», σε εξαδέλφη της Mαρικάρ Βάλντεζ Αρκουιόλα που εξαφανίστηκε στις 13/12/2017 από τη Λευκωσία, δημιουργούν φόβους για την τύχη της. Ο «Ορέστης» επικοινώνησε με την εξαδέλφη της εξαφανισθείας και της ζητούσε να συναντηθούν για να της αποκαλύψει στοιχεία για την τύχη της Μαρικάρ. Άφηνε να νοηθεί ότι την έχουν σκοτώσει κάποιοι με εμπλοκή αστυνομικών. Η εξαδέλφη της Μαρικάρ αρνήθηκε τους όρους της συνάντησης καθώς ο «Ορέστης» ζητούσε να γίνει σε απομονωμένο σημείο και να είναι οι δυο τους. Η γυναίκα φοβήθηκε και η συνάντηση – ευτυχώς – δεν έγινε ποτέ.

Και άλλα πτώματα

Η χθεσινή έρευνα, με τις υποβρύχιες κάμερες και τους αυτοδύτες της ΕΜΑΚ, προκάλεσε τρόμο καθώς προέκυψαν ενδείξεις για την ύπαρξη ακόμη δύο πτωμάτων στο ίδιο φρεάτιο. Έγκυρη αστυνομική πηγή ανέφερε στον «Πολίτη» της Κύπρου, ότι θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα πτώμα και ίσως και δεύτερο, χωρίς να αποκλείεται, σε σημεία που ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί, να υπάρχουν και άλλα πτώματα.

Φήμες σε διάφορα site ανέφεραν πως ίσως υπάρχει και πτώμα ενός άνδρα, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Η έρευνα στο φρεάτιο είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς αυτό είναι γεμάτο με νερό βάθους 100 μέτρων και ο όγκος του υπολογίζεται στο 1 εκ κυβικά μέτρα. Παράλληλα στον πυθμένα του φρεατίου υπάρχουν πολλές υπόγειες σήραγγες οι οποίες επίσης είναι γεμάτες νερό, το οποίο προέρχεται από υπόγεια ύδατα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει άντληση.

Ακόμη και αν αυτό ήταν εφικτό, ο κίνδυνος κατάρρευσης των γαλαριών του μεταλλείου θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις ελπίδες για ανεύρεση στοιχείων. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε όπως η έρευνα γίνει με τεχνικά μέσα (κάμερες), αν και η λάσπη δυσκολεύει την επιχείρηση.

Κατά συρροή δολοφόνος;

Ο τρόπος που ήταν δεμένο και το δεύτερο πτώμα δημιουργεί εύλογες υποψίες στην αστυνομία, ως προς τον δράστη. Θεωρείται πιθανόν ο υπολοχαγός να έχει διαπράξει και άλλους φόνους πλην των δύο που παραδέχθηκε έως το Σάββατο. Για τον λόγο αυτό, οι ανακριτές συνεχίζουν να ασκούν πίεση ώστε να αποκαλύψει και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Ο υπολοχαγός περιγράφεται ως κλειστός χαρακτήρας, χωρίς να έχουν καταγραφεί κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και πέρυσι τον Μάρτιο τιμήθηκε και με μετάλλιο στρατιωτικής αξίας. Είναι νυμφευμένος και βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγο του, με την οποία έχουν δύο παιδιά. Η σύλληψη του ανοίγει το πεδίο των αστυνομικών ερευνών καθώς φαίνεται πως χρησιμοποιούσε το internet για να προσεγγίζει αλλοδαπές, κυρίως από χώρες της Ασίας, εμφανιζόμενος ως φωτογράφος με το όνομα «Ορέστης».

Μάλιστα, στο προφίλ του είχε χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία συναδέλφου του αξιωματικού, με τον οποίο μοιάζουν εμφανισιακά, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει και στη σύλληψη ενός 30χρονου αξιωματικού, τον οποίο άφησε χθες ελεύθερο, αφού δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Αντιθέτως υπήρξε θύμα του καθ΄ ομολογία δράστη.

Εύκολα θύματα

Ο δράστης των δολοφονιών επέλεγε, όπως δείχνουν όλα, αλλοδαπές που βρίσκονταν στη Κύπρο για εργασία ή ως πρόσφυγες. Γνώριζε πως η εξαφάνιση τους δεν θα απασχολούσε ιδιαιτέρως, κάτι που αποδείχθηκε αληθές. Η Μέρι Ρόουζ και η κόρη της, είχαν δηλωθεί ως εξαφανισθείσες τον Μάιο του 2018 και μέχρι την ημέρα που εντοπίστηκε τυχαία από τουρίστες το πτώμα της 38χρονης, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό στοιχείο για τη τύχη τους, καθώς εικαζόταν πως μάνα και κόρη έφυγαν από τη Κύπρο μέσω των Κατεχόμενων.

Ωστόσο, αν είχε γίνει ενδελεχής έρευνα θα διαπιστωνόταν ότι είχαν αφήσει πίσω τα διαβατήριά τους και όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως ο υπολοχαγός με το ψευδώνυμο «Ορέστης», πριν από λίγο καιρό είχε επικοινωνήσει με τη μητέρα άλλης νεαρής από τις Φιλιππίνες που έχει εξαφανιστεί ισχυριζόμενος πως γνωρίζει ότι την κόρη της «την έφαγαν οι Αρχές του κράτους». Επίσης, είχε επικοινωνήσει με συνεργάτη του «Πολίτη», τον κ. Λούη Κουτρουκίδη, ο οποίος εκπροσωπεί αλλοδαπές οικιακές βοηθούς ζητώντας πληροφορίες για θέση εργασίας οικιακής βοηθού στην Πάφο ισχυριζόμενος ότι ενδιαφέρεται για κάποια φίλη του.

Πηγή: politis.com.cy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ