Τσαβούσογλου: Λαμβάνουμε υπόψη μας τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τους S-400

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, που έχει προκαλέσει και ένταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ. Είναι λάθος να λέει κάποιος ότι η Τουρκία δεν τις λαμβάνει υπόψη της», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου αναφερόταν στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Τουρκία το καλοκαίρι, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ των S-400 και του αμερικανικού αεροσκάφους F-35, το οποίο επίσης επιθυμεί να αγοράσει.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές του μήνα τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.

«Δεν θεωρούμε βάσιμους τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι S-400 θα μπορούσαν να διεισδύσουν στα συστήματα των F-35, αν αναπτυχθούν στην Τουρκία», τόνισε ο Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα είχε προτείνει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον.

«Ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση από τις ΗΠΑ, όμως το ΝΑΤΟ δέχθηκε θετικά την πρότασή μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που διαφαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία, η Άγκυρα εμφανίζεται ανήσυχη και προσπαθεί να βρει διέξοδο στο πρόβλημα που δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ